Frissen Fejérből

2021.09.03. 13:00

Felkészültek akár egy esetleges katasztrófára Fehérváron (videó)

Ismét védelmi gyakorlatot tartottak a városház dísztermében, ahol minden olyan szerv képviselője részt vett, amely érintett lehet egy nem várt szituáció kezelésében. A gyakorlat részeként megszólaltak a városi szirénák és az iskolákban is tűzriadót szimuláltak.

Baráth Eszter

Az elmélet mellett, tűzvédelmi gyakorlatra is sor került

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A külső védelmi terv gyakorlását, amelyet a Helyi Védelmi Bizottság és a Katasztrófavédelem koordinál, évente részlegesen, három évente pedig teljeskörűen végzik az érintett szakmai szervezetek. Erre azért van szükség, hogy egy esetleges katasztrófahelyzetet gyorsan, ugyanakkor hatékonyan tudjanak megoldani az illetékesek.

Székesfehérvárnak rendelkeznie kell külső védelmi tervvel, mert már két olyan cég is van a városban, ami felső küszöbértékű anyagokkal dolgozik. Idén a Seregélyesi úton működő, növényvédő szer kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó vállalattal kapcsolatban zajlott a gyakorlat.

Az elmélet mellett, tűzvédelmi gyakorlatra is sor került
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A díszteremben összegyűlteket Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, aki kiemelte, az elmúlt évekből több olyan esemény is felidézhető, amelynek során szükség volt arra a közös, koordinált munkára, mit az éves gyakorlatok során végigvesznek. – A gyakorlat bármelyik pillanatban éles helyzetté válhat. Ezért is fontos, hogy mindenki tudatosan tegye meg azokat a lépéseket, amelyek az ő feladatához tartoznak egy adott katasztrófahelyzet elhárításában – hangsúlyozta a polgármester.

Dancs Norbert, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, a hatóságokkal és az esetlegesen érintett szervezetekkel való közös, összehangolt munka fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a Helyi Védelmi Bizottság mellett egy bekövetkezett katasztrófahelyzet során szükség van a közreműködő szervezetek szakmai hozzáértésére.

 

A szimulált katasztrófa lényege az volt, hogy a növényvédő szerekkel foglalkozó cég raktárában egy elektromos targonca meghibásodása miatt tűz keletkezik, aminek következtében nagy mennyiségű kén szabadul fel. A szél felerősödik, ezért 460, majd 640 méter sugarú kört érint a veszélyhelyzet. A gyakorlatban részt vevő szervezetek, hatóságok és szolgáltatók képviselői ismertették a részükről szükséges intézkedést, összefoglalták feladataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában