Frissen Fejérből

2021.09.06. 15:00

Emlékeztek és ünnepeltek Gánton a bányásznap alkalmából

Szombaton az ilyenkor szokásos falunapot, vasárnap pedig a nagyjából egy évtizede újraélesztett – amúgy 1920 óta létező – bányásznapot tartották Gánton.

Borsányi Bea

Mécs Csaba büszke

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly szintre napra pontosan ekkor adták át a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Parkhoz tartozó, újonnan épült Geológiai Látogatóközpontot, amelyet az elmúlt egy évben tartalommal is megtöltöttek. Tovább fejlesztették a mellette található földtani parkot is, amelynek sétaútjain hazánkban máshol nem látható geológiai ritkaságokat tanulmányozhatnak – immár új ismeretterjesztő, interaktív táblák segítségével – a látogatók.

Mécs Csaba büszke
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vasárnapi bányásznapon Krausz János polgármester úgy fogalmazott, két oka is van az eseménynek: egyfelől emlékeznek a gánti bányász elődökre, másfelől megünneplik azt, hogy a látogatóközpontban elkészültek a kiállítások és megújult a tanösvény, ami sok látogatót vonz. Mécs Csaba, a parkot működtető „GÁNTÉRT” Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, mintegy 55 ezer látogató fordult meg a parkban az elmúlt egy évben, amire különösen büszkék, és azon dolgoznak, hogy ez a szám tovább növekedjen. Hozzátette, további feladataik vannak még a területet illetően, ahol szeretnének egy kötélpályát is kialakítani. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, a múzeum az országban olyan egyedülálló turisztikai látványosság, amely erősíti Pannónia Szíve és a Velencei-tó turisztikai vonzerejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában