Frissen Fejérből

2021.09.01. 20:00

Nagy hivatástudat dolgozik Sárbogárd háziorvosában

Csanádi József háziorvos 80. élet­évében van. Jelenleg három körzetben dolgozik aktívan, 9500 ember tartozik hozzá. Tizenöt éve nyugdíj mellett végzi gyógyító munkáját. A nemzeti ünnep alkalmából, augusztus 19-én Sárbogárd díszpolgárává avatta a város.

Majer Tamás

Csanádi József doktor 45 éve szolgálja a sárbogárdi embereket, betegeket

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amikor életkorát és aktivitásának mértékét pedzegettük, a doktor azt mondta, nem munkamániás. A hivatástudat dolgozik benne! Beszélt aztán arról is, igaz ugyan, hogy ma már kevesebbet bír, mint fiatal korában, de a tapasztalat, illetve a helyiekkel kialakított régi kapcsolata előnyére válik.

– A betegek is belátással vannak. Az orvostudomány az egyetlen a természettudományok között, amelyik embercentrikus, és közvetlenül az emberrel dolgozik. Sőt, továbbmegyek: közvetlenül a leendő beteggel vagy már beteg emberrel dolgozik – fogalmazott. Az emberekkel való évtizedes jó személyes kapcsolata jól jött a koronavírus-védőoltások beadása, az emberek elérése, meggyőzése idején is.

– Ahogy elvégeztem az egyetemet 1966-ban, két napon belül már itt voltam Sárbogárdon. Két bőrönddel jöttem. Három évig kerékpárral, három évig segédmotorral jártam ki a betegekhez. És bizony az ügyeletek 48 órásak voltak…Így kezdődött a pályafutásom – emlékezett.

Az évtizedek alatt igazi sárbogárdi lett a budapesti fiatalemberből. Feleségével együtt érkezett a városba. Annak idején nemcsak a szolgálati lakás miatt volt vonzó számukra Töbörzsök, illetve Sárbogárd, hanem a fekvése, a jó közlekedése miatt is. Mint elmondta, a Balaton, a Velencei-tó közelsége, Pécs és Székesfehérvár elérhetősége egyaránt vonzotta.

Budapesti fiatalsága évtizedeiben csupán egyszer volt a Balatonnál. A magyar tengerhez aztán családjával sem ment túl sokat, csak egyszer-egyszer. Viszont sokat utazott másfelé: 17 országban járt, megfordult a Vatikánban, Thaiföldön, Argentínában, Brazíliában. Társas utazásai során mindig olyan programot, idegenvezetést keresett, amely révén tanulhatott az adott országról, kultúráról.

Csanádi József doktor 45 éve szolgálja a sárbogárdi embereket, betegeket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A díszpolgári cím átadását megelőző laudációban Novák Kovács Zsolt alpolgármester alig győzte sorolni Csanádi József fiatalkori hobbijait: csillagászat, rádiózás, repülőzés, sakk, úttörővasút, asztalitenisz egészen az NB III-ig… Nos, a szerteágazóan kíváncsi tudásvágy Sárbogárdon sem hagyta el a doktort. Persze rengeteg idejét lekötötte a család és a munka, a sok ügyelet és hívás, a könyvek szeretete azonban elkísérte. Több ezer kötetes könyvtára van.

– Magánemberként mindig bizonyságát adja rendkívül széles körű érdeklődésének s az ezekből eredő ismereteinek, tudásának. Mindig szellemi kihívást jelent vele társalogni, de egyben nagyon jó élmény is, hiszen szinte minden témához hozzá tud szólni. Nem rest meghallgatni más gondolatait, véleményét sem, hogy abból is saját tudását gyarapítsa – mondta róla Novák Kovács Zsolt.

A kvízműsorokat, az ismeretterjesztő televíziós csatornákat is szívesen nézi, sőt, még a kórházas sorozatok világában is kiismeri magát. Apropó, kórházas sorozat!

– Ránézek a saját betegemre, a diagnózist már fel tudom állítani – nyilatkozta lapunknak a doktor. Kifejtette, ha házhoz megy, néha elég neki egy pillantás a lakás, a ház aktuális rendjére. Sokszor már abból sok minden kiderül számára betege hogylétéről. Ezt hallván a Doktor House című amerikai – dramaturgiájában krimikre jellemző fordulatokkal élő – filmsorozatot hoztuk fel Csanádi doktornak. Helyeselt. Röviden jegyezzük meg: House doktor egy igen kiváló diagnoszta – ugyanez Csanádi József híre is –, aki gyakran küldi el beosztott orvosait páciensei otthonába. Hiszen, vallja a filmes doki, meglehet, hogy a beteg lakásában lappang a válasz arra a kérdésre, milyen betegség okozza a bajt… Csanádi József egyetért ezzel, hiszen egy rosszul takarított lakás állapota, egy potenciális méreg- vagy allergén anyag is okozhatja a páciens aktuális panaszait. S azzal is egyetértett, hogy az orvos diagnosztikai munkája hasonló kicsit egy nyomozás lefolytatásához.

A díszpolgári címet a nemzeti ünnep előestéjén vehette át a városháza dísztermében. Itt tartották a városi ünnepséget, Szent István tiszteletére. Mindaddig nem tudott róla, hogy megkapja a rangos elismerést, amíg meg nem hallotta a nevét. Lapunknak elmondta, ha előre tudja, bizonyosan készült volna, talán beszédet is mondott volna. Talán éppen az általa is rendszeresen újraolvasott orvos imájából olvasott volna föl egy szakaszt: „Istenem, segítsd a betegeimet, hogy bízzanak mindig bennem, tudományomban, és mindenkor meghallgassák tanácsaimat! Örök bölcsességed arra szemelt ki engem, hogy felügyeljek az emberek életére és egészségére, ezért kötelességemhez látok.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában