Frissen Fejérből

2021.08.06. 20:04

Veszélyforrás: a vízparton nem csak leégni lehet

Szomorú aktualitása van írásunknak. A témához kapcsolódó legutóbbi tragédiák közül az egyik legmegrázóbb talán, amikor egy testvérpár lelte egyszerre halálát a balatoni hullámsírban a családi nyaralás második napján. Vízparti településen élve nagyon is közeli és releváns veszélynek érzem a vizet, amely a gyermekeinkre leselkedik. Hogyan előzzük meg a bajt, miként kerüljük el, hogy a víz végzetes ellenségünkké váljon?

Török Tímea

Szabó Gergő (képünkön) edző és úszásoktató szerint a vizet, különösen a nyílt vizet tiszteletben kell tartani

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának weboldalán számos jó tanáccsal szolgálnak a vízben kialakuló veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzése érdekében.

A szakértők hangsúlyozottan javasolják, hogy amikor számunkra ismeretlen strandon kívánunk fürödni, odaérkezve tájékozódjunk a strand adottságairól, beleértve a vízmélységeket is. Figyeljük meg, hol vannak a jelzések a vízbe telepítve. Minden fürdőhelyen megtalálhatjuk a 120 centiméteres táblákat, és a piros-fehér csíkos bójasort is, ami a strand fürdőzésre kijelölt területének határát jelzi. A bójasoron kívül már hajózási útvonalba tévedünk, ezt tudnunk kell.

A víz valós medertulajdonságainak feltérképezésében segítségünkre lehetnek a Mentőöv Program keretében megvalósított táblák, amelyek a programban részt vevő strandok valamennyi vízbejutási lehetősége mellett a vízbe telepítve találhatóak. A táblákon rajzos ábrák mutatják a strandra jellemző valós vízmélységet, így könnyen fel lehet mérni, meddig menjünk be gyermekeinkkel fürdeni, és honnantól kell tudnunk jól úszni, mert már nem ér le a lábunk. Bízunk abban, hogy ehhez a programhoz további strandok és strandüzemeltetők is csatlakoznak a jövőben.

A vízbiztonság megszerzéséhez nélkülözhetetlen az úszni tudás. A DKSE úszószakosztályának egyik edzőjét, Szabó Gergőt is megkérdeztük a témában.

– Négyéves kortól ajánljuk az úszásoktatást. Természetesen vannak, akik már előtte is alkalmasak lehetnek. De ideálisan a mozgásfejlődés négyéves korra predesztinálja az úszástanulást. Előtte a csecsemőúszás lehetséges, azok a gyerekek mindig a legügyesebbek az oktatáson, akik ezen már részt vettek.

– Az egyesületnél nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek szemüveg nélkül is tudjanak a víz alatt tájékozódni, hiszen előfordulhat egy jobb úszónál is, hogy félrecsúszik az úszószemüveg. Volt erre példa, hogy a versenyen lévő kisgyerek így járt, és bizony alig tudott kievickélni a medencéből. Egyébként mindig a kismedencében kezdünk el tanulni, csak ezt követően megyünk a mély vizes medencébe, de a célunk megtanítani a nebulókat, hogy minden helyzetben a hátukra fordulva biztonságosan ki tudjanak tempózni a vízből.

Szabó Gergő (képünkön) edző és úszásoktató szerint a vizet, különösen a nyílt vizet tiszteletben kell tartani
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– A szövetségnek van egy „Minden gyerek tanuljon meg úszni” elnevezésű programja, amelybe rengeteg óvodát igyekszünk bevonni és szinte ingyenesen. Személyesen nekem nagyon tetszik a holland gyakorlat, ahol a sok csatorna miatt szintén komolyan foglalkoznak az úszás oktatásával. Hollandiában az állami programban kötelező vizsgákat kell tenni például pólóban, cipőben az életszerű túlélést lemodellezve. Mi is ebbe az irányba haladunk.

– Az úszógumit én a biciklizésnél használt pótkerékhez tudnám hasonlítani. Az ehhez szokott gyerekek sokkal nehezebben tanulnak meg úszni a tapasztalatom alapján. Az úszógumi teljességgel hamis érzetet ad a vízben, sokkal kevésbé tudja felmérni a veszélyeket a használó. Én a szülői felügyeletet látom a legjobb megoldásnak, bár kétségtelen, hogy ez a szülő szempontjából több odafigyelést igényel, de szükséges még úszó gyerekeknek is. Egy rémisztő példám is van, amit még az egyetemen hallottam. Spanyolországban úgy fulladt meg egy jól úszó gyermek, hogy a medence alján lévő fémalkalmatosságba beleakadt a karszalagja. Ezért a vizet, különösen a nyílt vizet tiszteletben kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában