Frissen Fejérből

2021.08.11. 17:30

Pumpapálya: a kerékpárosok újabb lehetőséget kapnak Velencén

Vége felé közelednek a velencei pumpapálya munkálatai. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány által megvásárolt gyermektábor romjaiból kel új életre a terület, amely a Velencei-tó térségének újabb turisztikai attrakciója lehet.

S. Töttő Rita

A velencei pumpapálya építésének vége felé tartanak

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Múlt héten már a munkálatok vége felé járt a kivitelező a Velencén épülő, elsősorban biciklisek részéről igénybe vehető pumpapályánál. Amikor megnéztük a helyszínt, ahová a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány álmodta meg a felnőtt- és gyermekpályát, kiderült: olyan profi kivitelező építi az új kerékpárosközpontot, amely Európa-szerte készített már hasonlókat, sőt mi több, erre specializálódott csapat. A fákkal övezett terület Velence szélén, annak Kápolnásnyék felé eső részén található. Mellette halad el a Kápolnásnyékről Velencére tartó kerékpárút, így közvetlenül kerékpárral is megközelíthető lesz a helyszín. De nem sokkal messzebb, pár száz méterre található a Velencei-tavat kerülő bicikliút is. A kerékpáros turisták számára tehát olyan központ épül az alapítvány gyermektáborának területén, amely akár többórás programot is biztosíthat a családok számára.

A velencei pumpapálya építésének vége felé tartanak
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A pályák a pumptrack űzésére épülnek – ez a kerékpározásnak egy speciális ága, melyben nem a kormány tekerésére fókuszálnak, hanem a kerékpáros pumpáló mozgására. Ezt a hirtelen magasságkülönbségekkel, a dombos, lejtős pályák kiépítésével lehet elérni. A népfőiskola ifjúsági kulturális és sportéletét érintő fejlesztése a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) ­koordinálásával zajló elnyert országos támogatással, részben pályázati forrásból épül meg. A pályázaton összesen 22 millió forint támogatást nyert az alapítvány, ám a fejlesztés megvalósításához további 26 millió forint önerővel járult hozzá. A fejlesztés azonban nem csupán méreteiben lesz különleges: két pálya épül ugyanis a velencei gyermektábor területén. Az egyik a gyerekeknek, a másik pedig a felnőtteknek, illetve gyakorlottabb sportolóknak. Az Országos Bringapark Program fontos célt tűzött maga elé, amikor felkarolta ezeket a projekteket: a cél ugyanis az, hogy azoknak a fiataloknak is legyen lehetőségük kültéri szabadidős tevékenységekre, akik a játszóterekből már kinőttek, s „ne a digitális világ legyen az egyetlen alternatíva” számukra a szabadidő eltöltésére.

Még munkaterület, de hamarosan újabb kerékpárosálom valósul meg
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Velencén tehát éppen egy ilyen valósul meg: olyan épített, aszfaltos pályákkal, amelyek mindamellett, hogy remek szórakozási lehetőséget biztosítanak, kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt, igazi készségfejlesztő lehetőségeket tartogatnak. A tervek szerint infrastruktúra – például mosdó – is kiépül a velencei kerékpárosközpontban, így minden lehetőség adott lesz arra, hogy komolyabb rendezvényeket is szervezzenek itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában