Frissen Fejérből

2021.08.24. 11:30

Most még nem büntetnek a parkolásért Fehérváron, de az iskolakezdés után már igen

Harminchárom autó közül hétfőn délelőtt 11 órakor csak egy parkolt az új szabályoknak megfelelően a vasútállomás előtt, ahol innentől kezdve ingyen, de legfeljebb 30 percig lehet várakozni.

Borsányi Bea

Már nem parkoló, hanem korlátozott várakozási övezet: most már a rendőrök és a közterület-felügyelők ellenőrzik a várakozás jogosságát

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A múlt hét elején bejelentett változtatás életbe lépett. A parkolóórát a városi közlekedési iroda ígéretének megfelelően leszerelték, és kihelyezték a korlátozott várakozási övezet táblát is, amely alatt a kiegészítő tábla jelzi, legfeljebb 30 percre lehet megállni, és óratárcsán kell jelezni a parkolás megkezdésének időpontját. Ez a parkolási forma Fehérváron újdonság.

Ottjártunkkor, délelőtt 11 órakor, 33 autó várakozik a vasútállomás előtt, s mivel ez a nap még a nyári szünet idejére esik, mondhatjuk, a korábbiaknak megfelelő a parkokolóhelyek foglaltsága a területen. Az autókat végignézve, mindössze egynek a szélvédőjén találunk jelzést a parkolás megkezdésének idejére. A sofőr egy négybehajtott A4-es papírlapra írta fel: „a parkolás kezdete 11.00.” A várakozó autók egy részén parkolóbérlet van, ám hétfőtől már ezzel sem lehet fél óránál tovább parkolni, a vasút melletti terület ugyanis már nem parkoló, hanem korlátozott várakozási övezet. Következésképp nem is a városgondnokság ellenőrei, hanem a közterület-felügyelők, illetve a rendőrök ellenőrzik a várakozás jogosságát.

Már nem parkoló, hanem korlátozott várakozási övezet: most már a rendőrök és a közterület-felügyelők ellenőrzik a várakozás jogosságát
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy férfi értetlenkedve járja körbe az eltávolított parkolóóra helyét, ugyanis az arra utaló kiírás és a lefelé mutató nyíl még ott van.

Amikor megkérdezem tőle, tudja-e, hogy újfajta parkolási rendszert vezettek be, meglepődve kérdez vissza. Amikor pedig elmagyarázom neki a rendszert, elsőre nem is érti. – Mi van, ha az embernél nincs papír, meg toll? – firtatja, majd hozzáteszi, ő még olyanról, hogy az autósnak játékórán kell jelezni, mikor kezdte meg a parkolást, nem is hallott. Aztán siet tovább, családja kissé odébb várja. Pár másodperccel később három fiatal lány ugrik ki a kocsiból. Ők sem hagynak „nyomot”, papírt az autó szélvédője mögött. A változtatásról nem hallottak, de hát úgyis mindjárt jönnek vissza, vetik még oda, aztán már szaladnak is a vasútállomás épülete felé.

A várakozó autók egy részén parkolóbérlet van, pedig ezzel sem lehet már fél óránál tovább itt maradni
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Jelen esetben is érvényes a: sose vezessenek, pontosabban sose parkoljanak rutinból! Aki így tesz, nem biztos, hogy észreveszi az új táblát, ami nem kevés pénzébe kerülhet. A héten még nem büntetnek, de a jövő héten, az iskolakezdést követően már igen.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vasutallomas-szekesfehervar-legfeljebb-fel-oraig-varakozhatnak-5200286/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában