Frissen Fejérből

2021.08.16. 15:36

Kora ősszel várható a végleges döntés az új kórházi tömb és a multifunkciós csarnok megépítése ügyében

Ha a kormány rábólint, megépülhet a multifunkciós csarnok, valamint az az új kórházi belgyógyászati tömb is, amelynek már rég készen kellene lennie: a kétezres évek közepén az akkori kormány sajnos kivette a pólusprogramból ezt az utóbbi, rendkívül fontos fejlesztést.

Házi Péter

Fotó: ÖKK

A Budai út mellé évek óta tervezett multifunkcionális csarnok esetében kiszivárgott a hír, hogy 32 milliárdól épülhet(ne) meg. Tudni érdemes azoban, hogy speciális, feltételes közbeszerzési eljárásról van szó, amely csak akkor válik érvényessé, ha a kormány utólag elfogadja a kivitelezési összeget.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András bízik abban, hogy a döntés kora ősszel megszülethet: – Szeretnék arra emlékeztetni, hogy a 2018-as közbeszerzési eljárás alapján a költség nettó 25 milliárd lett volna, de a műszaki tartalom nem ugyanaz!

A mostani közbeszerzés ugyanis magában foglalja a Budai úti új csomópont kiépítését, az új kerékpáros nyomvonal aluljárójának megépítését és azt a sokak által joggal várt új utat is, ami az Alba Ipari Zónát köti majd össze a Budai úttal. Szerintem ha valaki tisztban van azzal, hogy az elmúlt három évben milyen arányban nőttek az építőipari árak, akkor ez egy olyan árnövekmény, ami ugyan senkinek nem esik jól, de ez egy jogszerű közbeszerzésnek lett az eredménye – fogalmazott a Fejér Megyei Hírlap kérdésére a polgármester, aki azt is hangsúlyozta, nyílt, s az értéke miatt európai uniós közbeszerzés volt, Európából bárki pályázhatott volna. A pályázók közül a Market Zt. tette a legjobb ajánlatot. Azért nem mondhatjuk, hogy ő nyerte a közbeszerzést, mert ez csak ezután dől el: akkor, ha a kormány meghozza a döntést, biztosítja-e a forrást.

Fotó: ÖKK

Pozitív döntés esetén az építkezés 26 hónapig tart. A 6000 fős csarnok alapvetően a jégkorongcsapat és a szurkolók új otthona lesz, de minden olyan technológiával rendelkzik, amely alapján nemzetközi vásárokat, sokezer nézőt vonzó koncerteket, kiállításokat lehet benne rendezni.

– Ha Veszprémnek, Győrnek, Szegednek jár egy nagycsarnok, szerintem a fehérvári jégkorong és a fehérvári emberek is megérdemelnek egy kulturált csarnokot, ami a városnak nem kerül pénzébe. Ha ez a kormány marad tavasz után, akkor a jégkorongcsapat is magas színvonalú lehet, más esetleges kormányszereplőknél ezt a támogatást nem érzékelem, nem véletlenül támadták meg a beruházást. Sajnálom, hogy a baloldal nem akarja felépíteni a csarnokot – jelentette ki Cser-Palkovics.

A Modern városok program része a megyei kórház új belgyógyászati tömbjének felépítése is, amelynek esetében a város önkormányzata mégcsak nem is „társlebonyolító”, azt teljes egészében állami szervek menedzselik. A feltételes közbeszerzési eljárás ezen beruházás esetében is lezárult, a vállalási ár is a becsült érték környékén van.

– Ha ez a tömb megvalósul, gyakorlatilag befejeződik az a kórházfejlesztés, aminek 2005-2008 könyékén kellett volna az akkori tervek szerint megtörténnie, csak sajnos az akkori kormány a pólusprogramból gyakorlatilag kiiktatta a fehérvári kórházat és így a fontos fejlesztés nem valósult meg. Reméljük, hogy ezügyben is hamarosan megszületik a pozitív döntés – tette hozzá Cser-Palkovics András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában