Frissen Fejérből

2021.08.31. 15:00

A Magyar Honvédség programja leendő hősöket nevel

A Honvéd Kadét program fontos állomása lett a helyi hadtörténeti múzeum.

Tihanyi Tamás

A kilátogató fiatalok megérezték Fülöp Attila bodajki fegyverszakértő és fegyvergyűjtő múzeumának szellemét

Fotó: Tihanyi Tamás

A Honvéd Kadét program célja, hogy az iskolai nevelést hatékonyan kombinálja korszerű, a diákoknak kihívást jelentő, értékes tapasztalatokat nyújtó elfoglaltságokkal. A Magyar Honvédség vezetése ezzel a kezdeményezéssel azt szeretné elérni, hogy a jelentkezők a honvédségi, katonai környezet miatt és mellett különleges élményekhez jussanak, miközben fejleszthetik önmagukat. A Honvéd Kadét programhoz csatlakozó iskolákban tanuló diákok a „katonai alapismeretek” választható közismereti tantárgyat tanulják, vagy honvédelmi ágazati szakképzésben vesznek részt. Ilyen intézmény például a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is, ahol a honvédelem ágazat ötéves képzése érettségi és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Szombaton az oktatási intézmény harminckét leendő fiatal tanulója – azaz lényegében gólyája – látogatta meg Fülöp Attila bodajki fegyverszakértő és fegyvergyűjtő nagyszerű múzeumát, ahol nem csupán arról tudhattak meg kalandos részleteket, miként harcoltak a térségben halált megvető bátorsággal a magyar és a német katonák az általános – negyvenszeres orosz túlerő – ellen, de kézbe is foghattak olyan fegyvereket, amelyekkel minden bizonnyal dédapáik és nagyapáik is harcolhattak egykor. A kiváló tudású helytörténész olyan részletekkel ismertette meg a leendő tiszteket és altiszteket, amelyekkel eddigi olvasmányaik és tanulmányaik során biztosan nem találkozhattak.

Nehéz egyet kiválasztani ezek közül. Sokak érdeklődését keltette fel például vitéz Tarczay Ervin harckocsizó parancsnok sorsa, aki a kadétprogram helyszínének közelében, valahol Söréd és Bodajk között – máig nem azonosított ponton – lelte hősi halálát. Fülöp Attila a fiataloknak elmondta, hogy múzeuma őrzi Tarczay egykori nehézpáncélosának néhány láncszemét. A szombati látogatás kapcsán derült ki az is, hogy komoly kutatások folynak a hős magyar harckocsiparancsok földi maradványainak megtalálása érdekében. Annak idején Tarczay harapófogóba került egységével, kilőtték páncélosát, majd miután súlyosan megsebesült és megadta magát, az oroszok agyonlőtték társaival együtt. Testét ismeretlen helyen temettél el.

A kilátogató fiatalok megérezték Fülöp Attila bodajki fegyverszakértő és fegyvergyűjtő múzeumának szellemét
Fotó: Tihanyi Tamás

Fülöp Attila gyűjteménye ma már fontos állomása a Honvéd Kadét programnak, hiszen múzeuma nem csupán helytörténeti érték, de eszköze annak is, ami a Magyar Honvédség célja: hogy a fiatalok megismerhessék apáik, nagyapáik múltját, katonaéletét. Attilának több mint negyven évvel ezelőtti, gyerekkori álmodozásához és a fegyvertitkok iránti kíváncsiságához társult az a kitartó szellemi és fizikai kutatómunka, amelynek nyomán a hadtörténelem kért és kapott helyet a Diófa utca 9-es szám alatti szerény, egyszerű családi házban Bodajkon, hogy onnan továbbítsa üzenetét korunk emberéhez.

Ez egy múzeum, amelynek lehetetlen volna felsorolni minden elemét, hiszen folyamatosan bővül. Mint ahogyan szaporodnak az Attilát megillető hivatalos és nem hivatalos elismerések is, miközben egyre több csoport jön, háborús veteránok és diákok érkeznek látogatóba, hogy meghallgassák mindazt, amit tud a fegyverekről és a történelemről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában