Frissen Fejérből

2021.08.15. 07:00

Amin a mentő se járt – Folytatódik a 8126-os felújítása, új utat kap Móricmajor

Régi adósság a városhoz tartozó, Móricmajorba vezető bekötőút felújítása, amely most végre megtörténik, de emellett a csákvári utak felújítása kapcsán egyéb jó hírekkel is szolgáltak a pénteken tartott sajtótájékoztatókon.

Borsányi Bea

Illés Szabolcs polgármester, Molnár István, a Magyar Közút megyei igazgatója és Tessely Zoltán jelentette be a jó híreket

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kilométeres szakasz elején már megkezdődtek a munkálatok, de nem ez az oka annak, hogy csak lépésben lehet haladni a közel 150 főnek otthont adó településrészig. A keskeny aszfaltos úton egymást érik a nagy és mély kátyúk. Illés Szabolcs polgármester azt is elmondta, még az ügyeletes orvos és a mentők számára is kihívást jelentett Móricba menni.

Az út az állam tulajdonában van, de kezelőjének kilétére a hivatalos dokumentumokból sem derül fény. A majorba vezető szakasz nem része az országos úthálózatnak és Csákvár sem felelős a karbantartásáért. Ettől függetlenül, amit tudott, megtett az önkormányzat.

A mórici bekötőút teljes felújítása nem halasztható tovább, de az ehhez szükséges költséget Csákvár önerőből nem tudja biztosítani. A kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztések keretében azonban lehetőség nyílt arra, hogy egy teljesen új utat építsenek – mondta Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója. A bekötőút a mostaninál szélesebb is lesz és két, szintén aszfaltos kitérőt is építenek, hogy a szembe közlekedő gépjárművek ki tudjanak térni egymás elől. Szélesebb lesz a főútra kivezető úttorkolat is, hogy a kanyarodó autók biztonságosan elférjenek egymást mellett. Az új út – amely egészen a móric- majori Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt. telephelyéig épül meg, és magában foglalja a buszfordulót is – pályaszerkezete pedig minden tekintetben megfelel majd a mai előírásoknak. A munka 265,5 millió forintba kerül, és várhatóan október közepére fejeződik be.

Illés Szabolcs polgármester, Molnár István, a Magyar Közút megyei igazgatója és Tessely Zoltán jelentette be a jó híreket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Folytatódik a 8126-os út felújítása

A bejelentést egy másik jó hír követte, amelyet már Csákvár központjában, a Szabadság téren tett a terület országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán: hamarosan folytatódik a 8126-os út felújítása, amelynek Sörédtől Csákvár központjáig tartó szakaszát már korábban átadták. Észak-Fejér egyik legforgalmasabb összekötő útja, amelyen naponta mintegy 4 ezer jármű halad át, nemsokára tehát végig kiváló minőségű lesz. A felújítás keretében Csákváron további újítások várhatók. Átalakítják a Szabadság téri kereszteződést, amelynek keretében biztonságosabbá teszik a város legforgalmasabb gyalogátkelőhelyét is a szolgáltatóháznál. Magát a kereszteződést körforgalommá építették volna, ám ehhez nincs elég hely, ezért a Széchenyi útról egy balra kanyarodó sávot építenek ki a zebra után, amivel nagyobb forgalomáramlást biztosítanak. További parkolók épülnek a Kossuth utcán, a Kossuth-Rákóczi-Berényi kereszteződésben pedig jelzőlámpa irányítja majd a forgalmat. Ezenfelül a Kenderesi utcánál felújítják a buszvárók peronjait és zebra is lesz, végül forgalomlassító szigetet építenek a település Bicske felé vezető végén is.

A munkák miatt forgalomkorlátozásra, félpályás útlezárásra kell számítani. A munkaterületet jövő héten adják át, a munkák várható befejezési ideje november közepe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában