Frissen Fejérből

2021.08.26. 09:00

A tisztelet és törődés napja – Az unokák szolgáltak fel a nagyszülőknek Óbarkon

Magas az idősek aránya, „bölcs és tapasztalt település vagyunk”, mondja Mészáros Kartal polgármester. Köszöntésükre több új dolgot kitaláltak, s a generációkat összehozták egy közös vendéglátáson.

Zsohár Melinda

Fotó: Mészáros Dávid

A helyi önkormányzat minden hatvan év feletti lakosát meghívta egy kellemes délutánra a nagyegyházi településrész patinás helyszínére, a Hangistállóba. Óbarkon és Nagyegyházán százhetven hatvan év feletti lakos él, hetvenhatan elfogadták a meghívást, számolt be róla Mészáros Kartal. A polgármester megemlékezett első királyunkról, az államalapítás jelentőségéről. Az ünnepségen részt vett Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, akinek személyes kötődései is vannak a Bicskéhez közeli kistelepüléshez.

Ebéddel, műsorral, ajándéktárgyakkal köszöntötték a település időseit
Fotó: Mészáros Dávid

A főzőversenyen tíz csapat forgatta a fakanalat. Igaz, hogy magas az idősek aránya, ám a korábban üresen álló, hosszú ideig vevőre váró lakóházak az utóbbi egy-két évben mind elkeltek, fiatal családok érkeztek a szép fekvésű, nyugalmas Óbarokra. Az ENSZ közgyűlése nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává Magyarországon, ám az óbarkiak egy kicsit módosítottak ezen már tavaly. Az augusztus végi időpontban kedvezőbb az időjárás, s úgy döntöttek, előbbre hozzák érett korú lakosaik köszöntését. A polgármesteri hivatalban dolgozó Rendek Erika közigazgatási munkatárs pedig ötletet hozott lakóhelyéről, Tardosról: ott a tisztelet és törődés napjaként aposztrofálják az idősek köszöntését, s ez megtetszett az óbarkiaknak is.

Mészáros Kartal köszöntötte az egybegyűlteket
Fotó: Mészáros Dávid

A polgármester személyesen kérte fel a falu fiataljait, hogy a vendéglátáskor ők szolgálják fel a finom ételeket, italokat, a generációs találkozás jegyében. Az elegáns feketében megjelent ifjak egy része az önkormányzati képviselők, hivatali dolgozók gyermekei, unokái s a nyári diákmunkások voltak – elköszönésképpen is. Ebéddel, műsorral, ajándéktárgyakkal és süteményekkel köszöntötték a „bölcseket”, a színvonalas zenés műsort a Kaposvári Megarox Társulat adta.

Fotó: Mészáros Dávid

Sokan tudják, Mészáros Kartal profi énekes előadóművész, s bár polgármesterként nem akart színre lépni, a közönség kitartó skandálással rábírta őt egy dal előadására. A Darumadár fenn az égen… volt az ő személyes ajándéka a tisztelt meghívottaknak.

Fotó: Mészáros Dávid

Szokás szerint megkülönböztetett figyelemmel köszöntötték Óbarok legidősebb hölgy lakóját, a 93 esztendős Molnár Jánosné Kovács Rozáliát és a legidősebb férfit, a 87 éves Eipl Ferencet. Nagyegyházán a legidősebb nő és férfi a Szilágyi házaspár – Szilágyi Ferencné Poczik Mária 85, férje, Szilágyi Ferenc 89 éves, nekik külön gratuláltak a 60. házassági évfordulójukhoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában