Múltunk jelen időben

2021.08.02. 07:00

A legendák Nádasdy-kastélya – Befejeződött a turisztikai célú fejlesztés

A megújult Nádasdy-kastély ünnepélyes átadására gyülekeztek a meghívottak vasárnap délelőtt. A kastély munkatársaitól tudjuk: az utóbbi hónapok felettébb feszített ütemben teltek, az utolsó simításokkal párhuzamosan egy Marvel-sorozat, a Holdlovag forgatásának is helyet adtak.

V. Varga József

Gulyás Gergely kiemelte: – A megújult teret élettel és tartalommal kell megtölteni. Abban bízunk, hogy mind a helyi közösség, mind az országos fenntartó hozzá tud járulni ahhoz, hogy a település, a megye, de a régió központi rendezvényhelyszíne is legyen a Nádasdy- kastély

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A projekt a kastély turisztikai célú fejlesztését szolgálta. Az európai uniós támogatás összege némileg meghaladta az 1,7 milliárd, a hazai támogatás pedig a 212 millió forintot – tájékoztatott Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az eseményen részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Törő Gábor, a térség ország­g­­yűlési képviselője, Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram miniszteri biztosa, a történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála, valamint Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere.

Újra látogatható

Elhangzott: az augusztus 3-tól újra látogatható Nádasdy-­kastély fejlesztése során megvalósult a 29 hektáros kastélykert revitalizációjának első üteme, amely közvetlenül érinti a megújuló tavat és a tó körüli sétányt. A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszinti reprezentatív térsor rekonstrukciója, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült. A helyreállított kastély fényét emeli, hogy visszakerültek a családtagokat ábrázoló festmények, amelyek eredetileg is az Ősök csarnokába készültek. A kastélyban neves festők, Benczúr Gyula, Ba­rabás Miklós, Valentiny János és Emil Adam munkáival találkozhatnak a látogatók. A Legendák kastélya című ki­állítás interaktív módon ismertet meg mindezekkel, illetve a korabeli társasági élettel, és az ezt rendszabályozó, szigorú illemtannal, amelybe szintén betekintést nyerhet a látogató.

Gulyás Gergely kiemelte: – A megújult teret élettel és tartalommal kell megtölteni. Abban bízunk, hogy mind a helyi közösség, mind az országos fenntartó hozzá tud járulni ahhoz, hogy a település, a megye, de a régió központi rendezvényhelyszíne is legyen a Nádasdy-kastély
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A történet részévé válhatunk

A legfőbb attrakciókról, érdekességekről megtudtuk: az Ősök csarnokában a portrékon szereplő családtagok története rendkívül izgalmas, bemutatásra érdemes, a legérdekesebbeket animációs filmen mesélik el a szereplők a látogatóknak. A csarnok alatti pincei apszisba helyezett projection mapping technológia és a speciális fényviszonyok keltette térélmény segítségével a vizitáló mintegy részesévé válik a történetnek. Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál. A festményeken szereplő ruhák másolatát fel is próbálhatjuk, valamint a ház korszerű műszaki felszereltségét megidéző eszközöket (beszélőcső, telegráf) is használhatjuk.

Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata: Varga Tünde (b2), Virág Zsolt, Törő Gábor, Nádasdy Borbála, Gulyás Gergely és Glázer Tamás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A gyerekeket korabeli játékok replikáival berendezett játszószoba várja, a gyermekcsoportokat jól felszerelt múzeumpedagógiai tér különböző foglalkozásokkal. A kastélylátogatást visual guide eszköz is segíti, bérelhető tableteken, illetve saját telefonra letölthető változatban A megújuló kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava. A tavon csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a nagyérdeműt. A kastély kulcsát végezetül Gulyás Gergely miniszter adta át Glázer Tamás ügyvezető igazgatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában