Frissen Fejérből

2021.08.07. 07:20

A 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóaljra emlékeztek Székesfehérváron

Az egykori 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóaljra emlékeztek pénteken délelőtt a Székesfehérvári Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél.

Baráth Eszter

Az egykori zászlóaljnak már csak egy tisztje él

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Szervezete immár 29. alkalommal szervezte meg a megemlékezést.

A tiszteletadáson beszédet mondott Boda József nyugállományú vezérőrnagy, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) Tanácsadó Testületének elnöke, aki kiemelt tisztelettel köszöntötte a néhai ejtőernyős zászlóalj egyetlen ma is élő tisztjét, Juhász József nyugállományú ezredest.

Az egykori zászlóaljnak már csak egy tisztje él
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Boda József felidézte a zászlóalj történetét, valamint azt a hadgyakorlatot, ami a sikeres próba ellenére tragédiába fulladt, hiszen többen sérülést szenvedtek. Juhász Mihály hadnagy pedig, aki a gyakorlat során csapatzászlóval ugrott, bele­akadt annak zsinórjába, és életét vesztette. Rá és a többi elhunyt ejtőernyősre, valamint Furkó Kálmán és Budai Jenő nyugállományú ezredesekre néma főhajtással emlékeztek.

Az önkormányzat nevében Viza Attila közbiztonsági tanácsnok, önkormányzati képviselő helyezett el koszorút. Virágokkal emlékezett a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete, a Honvéd Hagyományőrzők Fejér Megyei Egyesülete, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, az MEBSZ és az MRT is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában