Frissen Fejérből

2021.07.21. 12:00

Országos bajnokaink a vízben

A mindennapinak nem nevezhető sportágban két helyi fiatal, Aszlajov Attila és Aszlajov Alexander kiemelkedően szerepelnek.

Szücs Zsuzska

Képünkön a dobogó felső fokán a kisebbik testvér, Aszlajov Alexander

Fotó: a család

Legutóbbi versenyükről, a gyékényesi országos bajnokságról édesanyjuk, Aszlajov Zsuzsanna mesélt lapunknak. Mint megtudtuk, a fiúk 2016 nyarán ismerkedtek meg ezzel a sportággal. Edzőik Gurisatti Róbert és Gurisatti Róbertné – akik többszörös Európa- és világbajnok úszók – hívták el őket és nővérüket az éppen akkor zajló országos bajnokságra. Az edzőpáros ekkor aktívan versenyzett, így a versenyszámok közötti időben ismertették meg a gyerekekkel a tájolás szabályait és technikáját. Attila 10 éves korától versenyez, Alexander számára pedig az idei volt a nyitó év. Tavaly már ismerkedett a tájolással, de csak idén nevezhetett.

Képünkön a dobogó felső fokán a kisebbik testvér, Aszlajov Alexander
Fotó: a család

Fontos elmondani, hogy a tájékozódási búvárúszásra nem lehet uszodai medencében felkészülni, a meghirdetett versenyek előtt pár nappal, a helyszínen tudnak készülni. Attila és Alex korcsoportjában egy versenyszám van, mely az 5 bója nevet viseli. A tóban 5 bóját kell megtalálniuk egy tájoló és egy egységmérő segítségével, a felszínen úszva. A feladatot nehezíti a szél, amiben a mostani bajnokságon nem volt hiány. Alex nagyon küzdött a hullámokkal, Attila már rutinosabban kezelte a helyzetet. A fiúk serdülő, illetve gyermek kategóriában lettek korosztályuk bajnokai. Attila jövőre már palackkal a víz alatt fog úszni, így több versenyszámban is megmérettetheti magát. Ez az országos bajnoki cím szép zárása volt a felszíni tájolásának. Alex még 3 évig dolgozhat, hogy megvédje bajnoki címét a kategóriában. Most kapnak egy kis pihenőt, de augusztusban újra begyújtják a rakétákat, és folytatják a felkészülést a még hátralevő versenyekre és az év végén megrendezésre kerülő országos bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában