Frissen Fejérből

2021.07.31. 07:30

Búcsú a mosollyal teli artistától… Axt Lászlóné Eötvös Ibolya emlékére

Nemrég érkezett a szomorú hír, hogy a településen élő neves artistaművész, Axt Lászlóné Eötvös Ibolya elhunyt.

Gajdó Ágnes

71 éves korában hunyt el a mindig jókedvű artistaművész

Fotó: családi archívum

Eötvös Ibolya a neves cirkuszdinasztiában született 1950ben, mint egykor mesélte, egy cirkuszi lakókocsiban. Ibolya úgyszólván artistának született, hiszen a cirkuszos családokban a gyerekek a manézsban játszanak, egészen kicsi korukban tudnak már kézen és fejen állni, észrevétlenül megtanulnak zsonglőrözni (sic!), s a légtornászok alapgyakorlatait képesek akár az oroszlánállványon is bemutatni. A kis Ibi tehetségét hamar fölfedezték, s egyenes út vezetett az Állami Artistaképző Intézetbe, amelynek elvégzése után a Hargitay ugródeszka csoporthoz került, 1969-ben velük lépett fel.

Később megismerte Axt Lászlót, akivel egy teheráni turnén jegyezték el egymást. Ahogy egymásra találtak, szinte azonnal közös trapézszámot dolgoztak ki. Az esküvő után a házaspár szerződéssel az akkori Jugoszláviába utazott, majd két évre szerződtette őket a világhírű amerikai Ringling cirkusz. Nyolc évig járták Amerikát, ahol olyan neves művészekkel, sportolókkal léptek fel együtt, mint Muhammad Ali, Jonny Cash, Roger Moore, Cher és a Beatles együttes.

Sosem tudott elszakadni a cirkusztól
Fotó: családi archívum

Az Axt család történetének fájdalmas epizódja, amikor László egy viszonylag egyszerűbb elem közben lezuhant a trapézról. A balesetet hosszú gyógyulási folyamat követte, Ibolya végig a férje mellett állt.

1999-ben mondtak búcsút végleg a porondnak, s akkor költöztek Ráckeresztúrra, egy csöndes utcába. Ibolya nem tudott teljesen elszakadni a cirkusztól, élete végéig szoros kapcsolatban állt a hazai és nemzetközi társulatokkal mint közvetítő. Egy ideig artistaképző iskolát is szervezett. Több gyerek eljutott az artistaképző intézetbe, hiszen Ibolya jó szemmel fedezte fel az igazi tehetségeket. Kertjükben is trapézok, különféle állványok álltak, ahol az ifjú artistajelöltek gyakorolhattak. Egyik ráckeresztúri tanítványa Ibolya segítségével elérte, hogy a világhírű Cirque du Soleil társulat állandó tagja legyen. Lányuk, Elisabeth szintén artistaművész lett, ő is a trapézt választotta.

71 éves korában hunyt el a mindig jókedvű artistaművész
Fotó: családi archívum

A településen jól ismerték Ibolyát, vagy ahogy emlegetik: Ibit, Ibi nénit. Több rendezvényen ő konferált, cirkuszlátogatásokat szervezett, s mindig mosolygott, mindenkihez volt kedves szava. 2019-ben a két Axt artistaművészete bekerült a ráckeresztúri települési értéktárba, hiszen évtizedeken át egyedülálló produkcióval kápráztatták el a világot. Nemcsak artistaművészetük, hanem életük is példaértékű, jóban-rosszban kitartottak egymás mellett.

A helyiek tisztelettel és szeretettel őrzik Axt Lászlóné Eötvös Ibolya emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában