Idén is lesz repülőnap

2021.07.23. 15:15

Börgönd: már épül az első új hangár

Két hete kezdődtek el a munkálatok a börgöndi repülőtéren. Jelenleg az első új hangár pontalapjainak lerakásánál tartanak, de hamarosan látványosabb fázis következhet.

Tihanyi Tamás

Az első hangár rövidesen ennél sokkal látványosabb lesz

Fotó: Tihanyi Tamás

Miután a létesítményt üzemeltető Albatrosz Repülő Egyesület megkapta saját induló beruházásához a szükséges hatósági engedélyeket, július második hetében elkezdődött a munka, az első acélszerkezetű sportrepülő hangár építése. Ez egyelőre földmunkát jelent, az úgynevezett pont-­ alapok készültek el, jelenleg azt a technológiai időt kell megvárni, amíg a beton megköt, aztán folytatódhat a szerkezet építése.

A hangár mellé a székesfehérvári önkormányzat támogatásával idővel épül majd egy közösségi épület, aztán azon túl egy újabb, második hangár is. Aztán a későbbiek­ben az egyesület fejlesztése az állami beruházással folytatódik, a kormány a Modern városok program keretein belül építi tovább a repülőteret. Azaz két ütemben történik meg a fejlesztés, a második ütem befejezésével már üzleti célú repülőgépek fogadására is alkalmas lesz Börgönd. Ez pedig, amellett, hogy hosszú távon rendeződik a létesítmény helyzete, a teljes régió gazdasága szempontjából nagyon fontos változást jelenthet.

Az első hangár rövidesen ennél sokkal látványosabb lesz
Fotó: Tihanyi Tamás

De ne szaladjunk ennyire előre. A jelenleg épülő hangár minden remény szerint szeptemberre, a repülőnapra már elkészülhet, az eseményt ­12-én, vasárnap rendezik meg. Addigra még egy 90 köbméteres oltóvíztárolót is a földbe kell süllyeszteni. Ettől függetlenül természetesen már nagy erőkkel folyik a légi parádé szervezése. Az, hogy sikerül-e felülmúlni az előzőt, vagy éppen az eddigi legnagyobb „durranást”, mindig talány a nyár közepén, de annyi már tudható, hogy idén ismét lesz újdonság: a szervezők azon dolgoznak, hogy egy háromfedeles első világháborús repülőgép is vendége legyen az eseménynek. Erre minden esély megvan.

A Magyar ­Honvédséggel ugyancsak felvették már a kapcsolatot, de egyelőre még nem érkezett válasz arra, hogy légierőnk milyen technikával képviselteti magát Székesfehérvár légterében. Annyi biztos, hogy a börgöndi légi bemutató időben nem ütközik a kecskeméti nemzetközi légi parádéval, amely augusztus 28-án és 29-én várja majd a vendégeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában