Frissen Fejérből

2021.07.07. 16:00

Az úrhidai útszakasz megérett már a teljes felújításra

Mintegy 120 millió forintot költenek a Fehérvárról Úrhidára vezető út sárpentelei parkerdőtől az úrhidai csomópontig tartó, másfél kilométeres szakaszának felújítására.

Borsányi Bea

Kedden megkezdődött a burkolat marása

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felújításról tartott keddi sajtótájékoztatón megjelent Törő Gábor, a terület országgyűlési képviselője, valamint Sárszentmihály és Úrhida polgármesterei. Utóbbiak kiemelték, több éves álmuk válik valóra a Fehérvárra vezető út teljes felújításával. Az érintett szakasz igen forgalmas, ebből fakadóan balesetveszélyes, itt az elmúlt öt évben hat súlyos és tizenhárom könnyű sérüléssel járó baleset történt. Forgalomszámlálási adatok szerint naponta 6600 jármű halad át errefelé, amelyből 300 a nehézgépjárművek száma.

Kedden megkezdődött a burkolat marása
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ami az út állapotát és a felújítás technikai részleteit illeti, Molnár István elmondta, az úrhidai körforgalom utáni első kilométer egy, a 60-as évek elején épült, ma már igen rossz állapotban lévő makadámburkolat. Építése óta ugyan többször kapott újabb felületi bevonatot, de teljes felújításon ez a szakasz még soha nem esett át az elmúlt 60 évben.

A tájékoztató részvevői Bognár József úrhidai, Óber Andrea sárszentmihályi polgármester, valamint Törő Gábor és Molnár István
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felújítás előkészületei a múlt héten padkanyeséssel és cserjeirtással indultak, tegnap pedig megkezdődött az útfelület marása, amellyel a burkolatot síkba marják. Ezt követően a felület két réteget – egy változó vastagságú kiegyenlítő- és egy kopóréteget – kap, aminek a végeredménye egy „rendes, sima” aszfaltburkolat lesz. Ehhez az érintett másfél kilométeres szakaszon mintegy 2000 tonna aszfalt bedolgozását tervezik. A Fejér megyei igazgató azt is elmondta, a felújítási munkákat a Magyar Közút saját erőforrásból végzi, vagyis nem vontak be külső kivitelezőt a projektbe. A tervek szerint a munkákat július végére befejezik, ez idő alatt az érintett útszakaszon félpályás útlezárásra kell számítani.

Molnár István arra is felhívta a figyelmet, hogy a felújított út sokat javít a közlekedés biztonságán, de nem tudja kiküszöbölni a gyors­hajtásból, illetve az előzésekből származó baleseteket. Az biztos, hogy az úrhidai szakasz elején a felújítás után is megmarad a jelenleg is érvényben lévő 60 kilométeres sebességkorlátozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában