Frissen Fejérből

2021.07.24. 15:15

A vízpótlásra nincs gyors és egyszerű megoldás – A Velencei-tó és a tározók jelenlegi állapotáról

Az elmúlt hetekben sokat cikkeztünk a Velencei-tóról. A nyár eleji halpusztulás látványos tünete volt egy súlyosabb gondnak: gyakorlatilag a tóban idén alig van víz. A hiányzó csapadék pótlására sajnos nincs gyors és egyszerű megoldás.

V. Varga József

Hiába az eső, a vízszintre nem volt jelentős hatással

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Van itt egy tó, útközben… Az utóbbi napokban lehullott csapadék csak időszakosan pótolta vissza a talajnedvességet, hasznos lefolyás a területen alig képződött, a patakokból jelentős hozzáfolyás nem történt a tóhoz, a két tározó klorofill-a tartalma pedig továbbra sem teszi lehetővé a tározókból történő vízpótlást. A jelenlegi helyzetről a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól érdeklődtünk.

– A Velencei-tó vízállása július elsején reggel 7 órakor 92 centiméter volt, ami közel 62 százalékos mederteltséget jelent. A hónap közepéig a rendkívüli hőmérséklet és az ennek következtében fellépő fokozott párolgás miatt további 6 centimétert csökkent a vízállás – tájékoztatta lapunkat Kravinszkaja Gabriella vízrajzi osztályvezető.

Július 16. és 19. között, négy nap alatt 34 milliméter csapadék esett Agárdon, ami a sokéves átlagos július havi csapadékmennyiség 57 százaléka. Az intenzív csapadék hatására a Velencei-tó vízállása július 21-én reggelre 88 centiméter lett, ami 60 százalékos mederteltséget jelent.

A pátkai tározó vízállása július elsején 464 centiméterről indult (mederteltség 31 százalék), 16-án 456 centiméteren érte el a lokális minimumot (mederteltség 29 százalék). Július 21-én reggelig a lehullott csapadék hatására 459 centiméterre emelkedett a tározó vízszintje, de a mederteltség nem érte el a hónap eleji állapotot. Pátkán július 16–19. között 48,8 milliméter csapadék esett le, a sokéves átlagos július havi csapadékmennyiség 76 százaléka.

Hiába az eső, a vízszintre nem volt jelentős hatással
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

A zámolyi tározó vízállása július elsején 401 centiméterről indult (mederteltség 54 százalék), és szintén július16-án 391 centiméteren érte el a lokális minimumot (50 százalék), majd 21-én reggelig 396 centiméterre emelkedett (52 százalék).

– Összefoglalva elmondható, hogy az elmúlt pár nap alatt a Velencei-tó vízgyűjtőjén leesett csapadékmennyisége csak mérsékelte a tó és tározóinak párolgás okozta nyári vízveszteségét. Jelentős mértékű vízszintemelkedéshez ez a mennyiségű eső, az erősen és közepesen aszályos vízgyűjtőterületen nem volt elégséges – hangsúlyozta a vízügyi igazgatóság vízrajzi osztályvezetője.

– A lehullott csapadék a talaj felső 10 centiméteres rétegében is csak időszakosan pótolta vissza a talajnedvességet, hasznos lefolyás a területen alig képződött, vagyis a patakokból jelentős hozzáfolyás nem történt a tóhoz. A Velencei-tó vízminőségi állapota a klorofill-a koncentráció alapján fürdőzésre alkalmas, a tározók klorofill-a tartalma azonban továbbra sem teszi lehetővé a tározókból történő vízpótlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában