Fehérvár vonzó a beruházóknak

2021.06.26. 15:30

Szijjártó: Nem vezet sehova, ha nemzeti ügyekből politikai, ideológiai kérdést csinálunk

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar mezőgazdaság van olyan erős, hogy a brüsszeli agrárpolitikai tárgyalás felfüggesztése nem ingatja meg. A német– magyar Eb-mérkőzés körüli eseményekről elmondta: botrányos, felesleges és nevetséges erőfitogtatás volt tapasztalható a hatóságok részéről. Szijjártó Péter pénteken Székesfehérváron járt, itt készítettünk interjút vele.

Baráth Eszter

Szijjártó: „Én szívesen együttműködöm minden kérdésben, ahol észérvekkel lehet beszélni”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Gyakran jár Székesfehérváron. Van még olyan régió az országban, ahol ennyi beruházás valósul meg, és ennyi támogatást ad a kormány?

– Székesfehérvár kifejezetten vonzó beruházási célpontja a magyar és a külföldi vállalatoknak is, ami nem véletlen: a város oktatási rendszere miatt a szakképzett munkaerő kellő számban rendelkezésre áll. Másrészt a város infrastrukturális-logisztikai adottságai lehetővé teszik a beruházások nagymértékű idevonzását. Székesfehérvár mindenképp az élvonalban van. Debrecen, Miskolc, Győr és Székesfehérvár az a négy város vidéken, amelyek a legtöbb beruházást be tudják vonzani, a legjobb beruházási feltételeket kínálják. Most is több tárgyalásunk van folyamatban olyan beruházókkal, amelyek Fehérvárt az egyik potenciális beruházási helyszínként látják.

Milyen beruházásokról van szó?

– Alapvetően autóiparhoz kapcsolódó első, vagy második körös beszállító vállalatokról. Jól látszik, hogy a város logisztikai képességei miatt fel tudja venni a versenyt a már autógyártó városokkal is.

Az ellenzék aggódik az Iváncsa és Rácalmás területén létrehozandó különleges gazdasági övezet miatt. Azt kommunikálják, hogy milliárdos bevételt vesznek el Dunaújvárostól. Büntetni akarják a várost, mert az utóbbi két választáson nem a Fideszt támogatták?

– Senki nem vesz el a várostól semmit. Ez egy teljesen egyértelmű és egyszerű hazugság. Itt arról van szó, hogy egy Dunaújvároshoz közeli településre jön egy beruházás, nem Dunaújvárosba, tehát nekik semmi nem jár ebből. Iváncsára költözik a világ egyik legnagyobb elektromos autóipari beruházása, egy hatalmas elektromos akkumulátorgyár, amelyhez ott helyben komoly fejlesztéseket kell végrehajtani. Ezeket meg is fogjuk tenni az elkövetkezendő időszakban. A magyar gazdaság jövőbeni sikerének egyik kulcsa az, hogy a legújabb időszak autóipari korszakára, vagyis az elektromobilitás korszakára hogyan tudunk felkészülni, és mennyi beruházást tudunk Magyarországra hozni. Eddig az autóipar az ipari termelésből 30 százalékkal részesedett Magyarországon a tradicionális autóipari korszakban. Most, hogy a legújabb korszakban is sikeresek legyünk, az elektromobilitáshoz szükséges beruházásokat el kell hoznunk ide. Ezért tárgyalunk gőzerővel az akkumulátorgyártó cégekkel. Az SK Innovationnél is sikerült elérni, hogy a magyar gazdaságtörténet legnagyobb zöldmezős beruházása, 2,3 milliárd dollár ide kerüljön. Tehát Dunaújvárost semmi kár nem éri, mert nem az történt, hogy oda került volna egy beruházás, de az máshova ment; ez a beruházás nem akart odamenni.

A városban nagy kérdést jelent a Dunaferr, amivel kapcsolatban a NAV nemrégiben közölte, amennyiben a vállalat és leányvállalatai június 30-ig nem adják be a 2019-es évre vonatkozó beszámolókat, felfüggesztik a cég adószámát, és elrendelik a kényszertörlést. Ha ez megtörténik, több ezer munkavállaló megélhetése kerül veszélybe. Mikor és mit lép a kormány?

– Itt elsősorban a tulajdonosokat kell megkérdezni. A Dunaferr nem állami kézben van, itt mi nem tudunk fellépni. Amit tenni tudunk, az az, hogy a beszállítókkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Remélem, hogy a 2019-es beszámolót így, 2021 közepe felé össze tudják rakni, mert ha nem, akkor az ő felelősségük minden, ami utána történik.

Május végén Brüsszelben felfüggesztették a Közös Agrárpolitika reformjáról szóló tárgyalásokat. Ebből származhat hátrányunk?

– A magyar mezőgazdaság szerencsére elég erős ahhoz, hogy egy-egy ilyen felfüggesztett tárgyalás ne okozzon nehézséget. A magyar mezőgazdasági termékek kifejezetten keresettek a világpiacokon, egyre inkább keleten, ahol a masszívvá váló középosztály fogyasztási igénye átalakul, és sokkal kifinomultabb lesz. Ez azt jelenti, hogy a magas minőségű magyar élelmiszer iránti kereslet tovább fog nőni keleten.

Szijjártó: „Én szívesen együttműködöm minden kérdésben, ahol észérvekkel lehet beszélni”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az életünk kezd visszatérni a normális kerékvágásba. Ettől függetlenül vásárolnak még idén koronavírus elleni oltóanyagot?

– A meglévő szerződéseken túl vásárlásra egyelőre nincs szükség: a felnőtt lakosság 65 százaléka már megkapta az oltást. A raktáron lévő kapacitásaink pedig lehetővé teszik, hogy bárki, aki akar, az oltást kaphasson. A korábbi európai uniós szerződés értelmében az év végéig folyamatos a szállítás a nyugati gyártóktól is. Ráadásul legkésőbb jövő év végére termelni fog a Nemzeti Oltóanyaggyár, tehát Magyarország önellátó lesz az oltóanyag gyártásában is.

Van esély arra, hogy az uniós oltási igazolvány szabad utazást biztosítson a kínai és az orosz vakcinával beoltottaknak is?

– Mi küzdünk azért, hogy ne lehessen diszkrimináció. A magyar szakemberek egyértelműen megállapították, hogy mind a Sinopharm, mind a Szputnyik vakcina hatásos és biztonságos. Az Európai Bizottság már elkövetett egy hatalmas hibát, amikor ideológiai kérdésként tekintett a vakcinákra, ráadásul rosszul is tárgyaltak. Ezért a beszerzések ugyan pénzügyileg relatív alacsony áron történtek, de nem érkeztek meg időben a vakcinák. Egy olcsó, ámde meg nem érkező vakcina nem segítség. Oroszországból mindig pontosan szállítottak, a kínaiak pedig a szerződéses határidő előtt 30–40 nappal előbb, ami óriási segítség volt az oltási kampány felgyorsításában. Az Európai Bizottság most is ideológiai kérdésként akarja kezelni az oltások ügyét. Jó lenne, ha tanulnának a saját hibáikból, és nem diszkriminálnák a keleti oltóanyagokat. Az európai szabályok úgy rendelkeznek, hogy egy oltóanyagnak a jóváhagyása kétféleképpen történhet: vagy az Európai Gyógyszerügynökség által, vagy vészhelyzetben a nemzeti hatóságok által. Itt vészhelyzet volt, és a magyar hatóság kiadta az engedélyt ennek a két vakcinának a használhatóságára. Tehát ezeket nem illegitim vagy illegális módon használta bárki, hanem az európai szabályok betartása nyomán.

Karácsony Gergely főpolgármesterrel nem nagyon jut dűlőre a kormány, de ön és a szintén párbeszédes Tordai Bence nemrég kezet fogva fotózkodott egy közös siker után. Milyen ügyeket lát, ahol együtt lehet, együtt kell működni az ellenzékkel?

– Én szívesen együttműködöm minden kérdésben, ahol észérvekkel lehet beszélni. De az, amikor ideológiai és politikai kérdéseket csinálunk nemzeti ügyekből, az sehova nem vezet. Azt, hogy a világ 34. legjobb egyeteme, a Fudan idejöjjön-e Magyarországra, nem lehet megközelíteni politikai, ideológiai alapon. Tordai Bence egy praktikus kérdéssel keresett meg: az OPNI területén jelenleg szolgálati lakásokban élőknek ne kelljen elhagyniuk otthonukat, ne kelljen messzire költözniük. Ebben nincs ideológia, nincs politika, pillanatok alatt meg tudtunk állapodni. Azt gondolom, minden ügyet meg lehet beszélni. De nézzük végig az elmúlt másfél év járványkezelési kérdéseit, ahol emberéletek és az ország ereje forgott kockán, ahol meg lett volna a lehetősége egy nemzeti alapú együttműködésnek. Az ellenzék, ahol lehetett, gátolta a védekezést, hazugságokat terjesztett az országról, próbálta lefoglalni az energiánkat és lebeszélni az embereket, hogy elfogadják az oltást. Így azért nehéz.

Karácsony Gergely korábban az atlétikai világbajnokság megfúrásával kampányolt, ha lesz Fudan Egyetem, lesz világbajnokság?

– Az egy nagyon buta döntés lenne, ha egy nemzetközi sporteseményt, aminek a rendezését Budapest elnyerte – ráadásul az egyik legfontosabb nemzetközi sportesemény rendezésének lehetősége ez – elszalasztanánk. Az elmúlt évek, hetek megmutatták azt, hogy a nemzetközi sportesemények nagyon sok hasznot és dicsőséget hoztak az országnak. Ilyen eseményből minél többet kell rendezni, jobban forog az ország neve, hatalmas marketing ez, és részben ezért építettük ezeket a létesítményeket.

A német–magyar Eb-mérkőzésre utazó magyar szurkolókat a német hatóságok vegzálták. Van, vagy lesz ennek diplomáciai következménye? Ön szerint a hatósági intézkedések mindegyiket törvényes volt?

– Inkább azt mondanám, rendkívül inkorrektek voltak a német hatóságok a mérkőzés előtt és közben is. Botrányosnak gondolom, hogy egy német kommandós sorfalat vezényeltek a magyar kapu mögé, és nem a szurkolók elé: már majdnem a pályán álltak. Ez egy teljesen felesleges és nevetséges erőfitogtatás volt. Az is egyértelműen egy gátlástalan provokáció volt, hogy a magyar himnusz alatt szivárványos zászlóval engedtek valakit a pályára futni. Nyilván meg lehetett volna akadályozni, mindenki tudta, hogy felhevült hangulat várja a csapatokat. Erre fel lehetett és kellett volna készülni, szerintem fel is voltak készülve, csak direkt engedték, hogy ez a provokáció megtörténjen. Folyamatosan rendkívül inkorrekten viselkedtek, kezdve a busz kétszeri megállításától egészen odáig, hogy csak impregnált molinókat engedtek be a stadionba, mondván, hogy a többi tűzveszélyes. Végig szakadt az eső, szerintem ott még ha gázolajban fürdették volna a zászlókat, se lehetett volna meggyújtani azokat. Ezek mind-mind nevetséges, kicsinyes lépések voltak, amelyeket nyilván azért lehetett meglépni, mert létrejött egy olyan politikai közeg a mérkőzés körül, amelyet teljesen gátlástalan és szégyenteljes módon olyan emberek hoztak létre, akik minket akarnak toleranciából, sokszínűségből, demokráciából kioktatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában