infokommunikációs ismeretek

2021.06.25. 21:00

Szakmai gyakorlaton az „árpádos” kadétok

„Honvéd Kadét” szakmai gyakorlatot szervez a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred június 21. és július 2. között. A gyakorlati képzést a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Technikumának 10. osztályából érkezett tanulók kezdték meg.

Gyimóthy Levente ha.

Fotó: Dánielné Csiszár Nóra ha.

A tanulók, a katonai igazgatási ismereteken túl, infokommunikációs – azaz rádiókomplexum és vezetési szakági – ismeretekkel bővítik tudásukat, valamint bepillantást nyernek az ezred főnökségeinek ás alegységeinek munkájába is. A formaruhába öltözött kadétok két rajra osztva, két héten át tanulmányozzák – több speciális tankönyv segítségével – az alakulat napi feladatait.

Az első napon Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa arra kérte a kadétokat, hogy számoljanak be egy-egy nap élményéről pár mondatban, hiszen a visszajelzések elengedhetetlenek a képzés minősége szempontjából. A napot környezet-, tűz- és munkavédelmi tájékoztatóval indították, majd – az ezred általános bemutatásán túl – a logisztikai zászlóalj, a Dunántúli Híradó és Informatikai Főközpont, a Helyőrségtámogató Parancsnokság és a Törzstámogató Század feladatrendszerével ismerkedtek.

Az első hét további napjain a híradó zászlóalj feladatrendszerébe kapnak betekintést a fiatalok. Emellett az ezred gyakorlópályáján azt is megismerhetik, milyen egy igazi rádióállomás és miként kell azt kezelni. Mindezek mellett az antennarendszer, az üzemeltetés és bontás, valamint a vezetéképítés is szerepel az elsajátítandó ismeretanyag között.

A kadétképzéshez katonai igazgatási ismeretek is „dukálnak”: ez utóbbi azért is lényeges számukra, hiszen iskolájukban honvédelmi ügykezelőknek tanulnak. A gyakorlat ezen részét az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság székesfehérvári helyszínén tartják.

A záróünnepségen – július 2-án – Vokla János ezredes, az alakulat parancsnoka köszönti a kadétokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában