Frissen Fejérből

2021.06.18. 09:00

Stabilan jó a fehérvári közbiztonság

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság teljes illetékességi területén a bűncselekmények száma, illetve a Székesfehérváron regisztrált bűncselekmények, nyomozások száma is csökkent.

Héjj Vivien

Önbíráskodás, zsarolás, cserbenhagyás – az ezek elleni harcban nagyon jó eredményt ért el a fehérvári rendőrség

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár közrendjéről és közbiztonsági helyzetéről számolt be a Székesfehérvári Rendőrkapitányság a város vezetése számára. A benyújtott dokumentum az akkor még közgyűlési hatáskörben eljáró polgármester elé került, aki elfogadta a beszámolót, amelyből az is kiderül, hogy a város közbiztonsága jelentősen javult az elmúlt évben.

– 2020-ban is legfontosabb feladatunk volt, hogy törvényes keretek között működve megfeleljünk a lakosság elvárásainak, mindent tegyünk meg a helyi problémák kezelésére, emellett szem előtt tartsuk az országosan meghatározott átfogó célokat és a központi programokban meghatározott feladatokat – olvasható a rendőrség beszámolójában.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság teljes illetékességi területén a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma, illetve a Székesfehérváron regisztrált bűncselekmények, valamint az elrendelt nyomozások száma is csökkent. Több kiemelten kezelt bűncselekményi kategória – például önbíráskodás, zsarolás, cserbenhagyás – tekintetében az elmúlt évek legjobb eredményét érte el a hatóság.

A Székesfehérvár területén elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma 2019-hez képest 2020-ra 1543-ról 1453-ra redukálódott. Továbbra is elmondható, hogy a város közrendje és közbiztonsága stabilan jó. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma azonban 273-ról 290-re emelkedett, ami nem számottevő, és 10 év viszonylatában továbbra is kedvező adatnak tekinthető.

Önbíráskodás, zsarolás, cserbenhagyás – az ezek elleni harcban nagyon jó eredményt ért el a fehérvári rendőrség
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma kis mértékben, 626-ról 718-ra emelkedett, ami az elmúlt 10 évet tekintve a harmadik legkedvezőbb adat. A statisztikai adatok szerint enyhe emelkedés tapasztalható többek között a testi sértések, a súlyos testi sértések és a lakásbetörések számában. Új elkövetési módszerként a katalizátorlopások elszaporodását említhetjük, több ilyen bűncselekményről érkezett bejelentés, illetve a szakemberek több elkövetőt eljárás alá tudtak vonni. A kiskorú veszélyeztetések, a kifosztások, a járműlopások száma szintén csökkent.

– A közterületen elkövetett bűncselekmények vonatkozásában az eredményességünk az előző évi 83,2-ről 86,3 százalékra emelkedett. A kiemelt bűncselekményeknél is h­a­sonló tendencia figyelhető meg, az eredményességi mutató az előző évi 70,7-ről 79,5 százalékra emelkedett – adta közre a Székesfehérvári Rend­őrkapitányság.

A tulajdon elleni (például lopási) szabálysértési ügyek az alábbiak szerint alakultak: 2019-ben 650, 2020-ban 538 szabálysértést regisztráltak. Ezen ügyek felderítési mutatója 40 százalék volt.

A személysérüléssel járó közúti balesetek számában is jelentős csökkenés tapasztalható. Egyaránt csökkent a halálos, a súlyos sérüléses és a könnyű sérüléssel járó balesetek száma. A személyi sérüléses közúti balesetek okait elemezve megállapítható, hogy a gyorshajtás az első számú baleseti ok, ezt követi az elsőbbségi jog meg nem adása és a kanyarodási szabályok megsértése.

A rendőrkapitányság fokozott figyelmet fordított a gyalogosok, kerékpárosok, motorkerékpárosok, segédmotor-kerékpárosok és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére.

Az elfogások száma 2020-ban a korábbi 601-ről 694-re emelkedett. Enyhe csökkenés mutatható ki az előállítások számában, míg a biztonsági intézkedések száma gyakorlatilag stagnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában