Frissen Fejérből

2021.06.07. 07:25

Közös úrnapi szentmisét, majd körmenetet tartottak Székesfehérváron

Vasárnap délelőtt Székesfehérvár város közös úrnapi szentmiséjét mutatta be Spányi Antal, megyés püspök a szinte teljesen megtelt Szent Imre templomban. A misét belvárosi körmenet követte.

Borsányi Bea

A főpásztor szentbeszédében az eucharisztia jelentőségéről beszélt, de a szentmisében harangszóval és imádsággal emlékeztek és emlékeztettek az elhunytakra, a járvány okozta veszteségeinkre is.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az úrnapja katolikus főünnep az eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban is a húsvéti időt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják. A néphagyomány az oltáriszentség úrnapi körbehordozásának a gonoszt, a betegségeket és a természeti csapást elűző erőt tulajdonított. Az elmúlt évet és az idei tavaszt tekintve talán még nagyobb jelentősége van mindennek.

A koronavírusban elhunytakért is imádkoztak a szentmisén

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kérésére a szentmisében harangszóval és imádsággal emlékeztek és emlékeztettek az elhunytakra, a járvány okozta veszteségeinkre. Szentbeszédének első részében Spányi Antal megyés püspök a hívők emlékezetébe idézte az idén szeptemberben Budapesten megrendezésre ke­rülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is. Beszédének középpontjá­ban az eucharisztia állt, amelynek kapcsán többek között így fogalmazott: a szeretetnek sajátos törvényei vannak, amelyek a hit világában is érvényesek, a szeretet megtapasztalására és átélésére pedig elég a csöndes együttlét. Beszélt az oltáriszentség szerepéről és a templomokban való jelenlétének fontosságáról is. – Szükségünk van arra, hogy Krisztust magunkban hordozzuk. Ő ad vigaszt, támaszt, erősítést, útba igazítást. Hajtsuk meg fejünket a közöttünk lévő Krisztus előtt, és tárjuk ki életünket, hogy bennünk élhessen tovább! – zárta a szentbeszédet.

Spányi Antal: „Köszönjük, hogy megtartottál minket ebben a bajban és megpróbáltatásban.”
Fotó: FG / FMH

A szentmisét követően a főpásztor ünnepélyes menetben körülhordozta az Oltáriszentséget a belvárosban, ahol négy oltárt állítottak fel a körmenet útvonala mentén: a Szent Imre templom oldalában a Fadrusz kereszt mellett, a Püspöki Palota kapujánál, a Ciszterci templom bejáratánál és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház kapujában. A virágdíszekkel kirakott ideiglenes oltároknál rövid szertartást tartottak evangéliumolvasással, énekléssel, áldással. A körmenet végén a résztvevők visszatértek a Szent Imre templomba, ahol püspöki áldásban részesültek, majd az ünnep a pápai és a magyar himnusszal ért véget. Az eseményen részt vett Mészáros Attila alpolgármester is.

A főpásztor szentbeszédében az eucharisztia jelentőségéről beszélt, de a szentmisében harangszóval és imádsággal emlékeztek és emlékeztettek az elhunytakra, a járvány okozta
veszteségeinkre is. Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában