Három munkára nyertek pénzt

2021.06.29. 13:00

Felruházzák a magyar vitézt Vereben

Helyben úgy tudják, a „Hungarikum” elnevezésű pályázatról érkezett pozitív értesítés, ezért három elképzelést valósíthatnak meg.

Tihanyi Tamás

Miként étkeztek eleink? Ezt Vereben megmutatták

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Döntést írásban ugyan erről még nem kaptunk, ennek ellenére Tessely Zoltán ország­gyűlési képviselő arról értesített minket, hogy nyertünk – mondta boldogan Kerekes Erzsébet, a Verebért Egyesület elnöke. – Az előkészületek már folynak, ezek szükségesek ahhoz, hogy megvalósítsuk céljainkat. Szeretnénk ötezer míves, szegecses példányban megjeleníteni helyi értékeinket annak érdekében, hogy ne csak a település lakói, hanem – ami nagyon fontos – a Velencei-tó mellett élők és az odalátogatók is tudják, mennyi érték van nálunk. Lássák, milyen szépségeink vannak, melyeket érdemes megnézni, keressenek nálunk is szállást, tájékozódjanak a verebi látnivalókról.

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Azonban az egyesület nemcsak a hozzájuk érkezőknek, hanem a lakosságnak is kedvezne.

– Szeretnénk a tudtukra adni, milyen értékeink vannak, ezért minden háztartáshoz eljuttatunk majd egy heti naptárt. Erre is szükség van, a helyi kötődést így tudjuk a legjobban erősíteni – mondta Kerekes Erzsébet.

Nagy vágyuk volt, hogy ne csak a honfoglalás kori leletek másolatai szerepeljenek kiállításukon, ezért egy másik látványossággal is pályáztak: egy honfoglalás kori magyar vitéz teljesen rekonstruált ruhája lesz majd része a verebi kiállításnak. Bíró Csaba bronzműves készíti el az ötvösmunkát, az ő munkája idézi fel a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött leletek alapján az övet és a kantárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában