Frissen Fejérből

2021.06.12. 13:30

Fehérváron járt az év bortermelője

A megye két kicsinek mondható borvidékén egyre nagyobb eredményeket érnek el a bortermelők. Ezt jelzik a díjak, de a top 100 bor között is egyre több Móri vagy Etyek–Budai borvidéken termett nedű található.

Silye Sándor, Házi Péter

Borbély Tamás nagy szeretettel beszélt a borokról Fehérváron

Fotó: Silye Sándor

Rókusfalvy Pál, az Etyeken bortermelő, ismét aktív televíziós személyiség alapította meg korábban a Borászok Borásza kitüntető címet, a legjobb 50 közé ismét három Fejér megyei borászt szavaztak. Ebben a mezőnyben Csetvei Krisztina, Miklós Csabi (mindketten Móri borvidék), Mérész Sándor (Etyek–Budai borvidék) bizonyult kiemeltnek megyénkből. A Borászok Borásza kitüntető címet néhány napja Etyeken adta át Nagy István mezőgazdasági miniszter Bodó Juditnak, a Bott pincészet tulajdonosának.

Csóbor Balázs, Dinnyés Ferenc, Csóbor Linda és Róth Péter alpolgármester a díjátadáson
Fotó: borrend

A másik nagy díjat, az Év Bortermelője elismerést Borbély Tamás, Badacsony borásza kapta, aki a napokban Székesfehérváron tartott borestet. Nem véletlenül, hiszen Tamás részben fehérvári kötődéssel bír, felesége a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend korábbi kétszeres királynője, egy alkalommal az országos borkirálynő címét is elnyerő Kiss Barbara. Akitől megtudtuk, nagyon örült, hogy a kilencedik jelölés után Tamás célba ért, és elnyerte ezt a kitüntető címet. Ez – mint mondta – munkájának az elismerése, jelzése annak, hogy jó úton jár az egész család. Tamástól megtudtuk azt, ami természetes: hatalmas öröm, boldogság volt számára a megtiszteltetés, hogy ő lett az esztendő bortermelője. A szülőkkel együtt építették a birtokot, ő is része volt ennek gyerekként, ifjúként, így nem volt kérdés számára a pályaválasztás idején, hogy milyen hivatást fog választani. Borász akart lenni, az is lett, elvégezte az iskolát az egyetem falai között, illetve kisgyerekkora óta a szőlőben, a pincében tanulta meg a gyakorlatot. Közölte: hiszik, a helyi fajták a legfontosabbak, az olaszrizling, a kéknyelű, a rózsakő, ezekkel tudják megmutatni a borvidék, Badacsony és környéke igazi erejét. Hosszú távú értékekben gondolkoznak, ez a legfontosabb a mindennapok munkájában.

Borbély Tamás nagy szeretettel beszélt a borokról Fehérváron
Fotó: Silye Sándor

Ugyancsak a napokban tartotta a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend a zászlósborának a díjátadóját. A fehérvári kötődésű borrend minden év januárjában választja meg az év zászlósborát és zászlós kísérő borát egy szakmai zsűri minősítése alapján. A megtisztelő cím nyertesét a februárban esedékes díjátadó gálán fedik fel általában. A járványhelyzet miatt azonban ez a bál idén elmaradt, így a zászlósbor-díjátadót most júniusban tartották meg. A 2021-es zászlósbor az agárdi Csóbor Pincészet 2020-as évjáratú chardonnay-ja lett. A kísérő bor egy kékfrankos rozé lett szintén a Csóbor Pincészetből.

– A zászlósborunk címkéje hagyományosan egy Székesfehérvárhoz kapcsolódó történelmi eseményre, személyre reflektál. Idén az első női királyunkra, I. Máriára emlékeztünk – mondta lapunknak Dinnyés Ferenc elnök-nagymester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában