Frissen Fejérből

2021.06.01. 14:00

„Már az első pár markolásnál előjöttek embercsontok” Kápolnásnyéknél

A neve is adja, valószínűleg volt Kápolnásnyéken egy középkori kápolna, körülötte temető. Csontok azonban eddig még nem kerültek elő innen. Eddig.

Majer Tamás

Az emberi csontmaradványok mellett további fontos régészeti leletek is előkerültek

Fotó: Múzeum

A Szent István Király Múzeum Régészeti Örökségvédelmi és Tudományos Osztály munkatársai a múlt héten számos középkori sírt találtak és tártak föl Kápolnásnyéken. Május 25-én kezdődött el egy lakóingatlanhoz kapcsolódó, építkezést megelőző régészeti megfigyelés Líbor Csilla, a fehérvári múzeum régészének szakmai felügyelete mellett. – Már az első pár markolásnál előjöttek embercsontok – mondta.

A múzeum önkéntesekkel és régészhallgatók segítségével végezte el a munkát. – Jöttek azonnal, és segítettek a feltárásokban – mondta a régész.

– Kápolnásnyék belterülete védett régészeti lelőhely, mert – bár ásatások még nem bizonyították a kápolna és körülötte a temető jelenlétét, de egy korábbi katonai térképen láthatók – jegyezte meg a szakember.

Az emberi csontmaradványok mellett további fontos régészeti leletek is előkerültek
Fotó: Múzeum

Középkori bizonyítékok

– A tulajdonos nagyon támogató volt, és segítőkész – mondta Líbor Csilla. – Megengedte, hogy a teljes hét folyamán ott dolgozzunk, továbbá nemcsak az előre meghatározott 50 centiméter széles sávalapot bonthattuk ki, hanem nagyobb területet. Így teljes sírokat tudtunk feltárni, nemcsak fél- vagy negyedsírokat. Végül körülbelül 43 sírt sikerült megmentenünk. Ezek egyértelműen középkoriak. Lelet viszonylag kevés volt: ezüstkarika ékszer, gyűrű, egy kisgyermek feje körül találtunk egy pártát, valamint egy pénzérme is előkerült. Utóbbi – ha sikerül a restaurátoroknak megmenteni – segíthet a sírok pontosabb datálásában – mondta el a régész, aki a töredékekben megtalált kerámiák alapján egyébként a 14. század környékére teszi a sírok eredetét.

Meglesz a templom is?

A régészeti terepmunka lezajlott. A pontos helyszín nem nyilvános. A feltárt terület közelében van még két üres telek, azok beépítését megelőző hasonló régészeti megfigyelés, feltárás újabb múltbizonyítékokat eredményezhet Kápolnásnyék középkori temetőjéről.

– Esetleg megtalálhatjuk a templomot is – tette hozzá Líbor. Helyének pontos kiderítéséhez is közelebb lépett eggyel most a tudomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában