Frissen Fejérből

2021.06.13. 12:51

Dolgozni vagy mulatni? Munkával telhet a nyár a Fejér megyei fiatalok számára

A végzősök már túl vannak az érettségi megpróbáltatásain, és a náluk fiatalabb diákok is már maguk mögött hagyták az iskolapadot.

feol.hu

A kereskedelemben nagy igény van a diák munkásokra

Fotó: Kallus György

A nyár sok diák számára egyet jelent a szabadsággal, a soha véget nem érő éjszakákkal és fesztiválozással. A koronavírus-járvány okozta kialakult helyzetben azonban minden egy kicsit máshogy zajlik, mint megszokhattuk. Például nem is minden Fejér megyei fesztivál lesz megtartva idén nyáron, erről már olvashattak nálunk.

Azonban nem szabad elfeledkeznünk azokról a fiatalokról sem, akik az iskolapadból egyenesen munkába állnak. Ez persze nem feltétlenül kell azt jelentse, hogy ők nem fognak kikapcsolódni a nyáron, na de erről meséljenek ők maguk!

Ha már diákmunka, érdemes arról is beszélnünk, hogy milyen helyzetbe kerültek a szövetkezetek és milyen időszakra számítanak a nyáron. Touré Fatime, a Pannondiák Iskolaszövetkezet Igazgatóság Elnöke sietett segítségünkre, hogy megválaszoljon pár felmerülő kérdést.

A koronavírus-járvány ellenére, gyakornokaik jelentős részét tovább tudták foglalkoztatni a pandémia ideje alatt is, ez köszönhető annak, hogy nagy hangsúlyt fektet az iskolaszövetkezet a minőségi irodai diákmunkára. Partnercégeig biztosították a hallgatók számára a home office legetőségét. Sajnálatos módon azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy volt olyan cég, ahol fel kellett függeszteni a diákok foglalkoztatását, mert profiljukból kifolyólag megállt a termelés.

Fatimétől megtudtuk azt is, hogy melyik korosztály milyen munkák iránt érdeklődik a leginkább. A 16-17 évesek tekintetében a könnyű fizikai és az alkalmi, például hostess munkák, a kézenfekvőek, míg a 18. életévüket betöltött diákok számára a lehetőségek tárháza ennél jóval nagyobb: gyakornoki programok révén neves multinacionális cégeknél is eltudnak helyezkedni, nem csak nyári időtartamra, de akár hosszabb távra is.

Most, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés szigorú korlátozásain lazít a kormány, újra megugrott az igény a diákmunkára. Olyan alkalmi munkáktól, mint a szórólapozás, a könnyű fizikai kisegítő munkákon keresztül, egészen a három műszakos munkalehetőségig mindent felölelnek az iskolaszövetkezetnél a lehetőségek. Sőt, még Balaton-parti, ingyenes szállással biztosított diákigény is van jelenleg a Pannondiáknál. Fatime megosztotta velünk, hogy ismét egyre nagyobb az igény az adminisztrátori, pénzügyi, HR, beszerzési és mérnöki gyakornoki pozíciók betöltésére is.

A szün­idei mun­ka kere­sé­sét ér­demes idő­ben el­kez­de­ni

 

Megkérdeztük fiatal követőinket az instagram oldalunkon is arról, hogy vajon fognak-e dolgozni a nyáron. Mint a mellékelt képen is látható, a válaszadók jelentős részének munkával telnek majd a nyári hónapok.

 

 

 

 

 

 

Hasonló tapasztalatokról számolt be kérdésünkre Szerepi Bálint, a Meló-­Diák Iskolaszövetkezet területi igazgatója, akit először arról kérdeztünk, milyen lehetőségeik lesznek idén nyáron a diákoknak. – Lehetőség mindig van, az a kérdés, hogy van-e annyi, hogy jusson mindenkinek. Abban az időszakban vagyunk, amikor a pandémia már lecsengőben van, viszont a magával rántott gazdasági vonal még nem erősödött vissza. Az biztos, hogy a nagyon nagy számú szabadságolások miatti diákmunkaigényekre nem tudunk idén számítani, mivel sok cég igénybe vette a bértámogatásokat, és sokan kiadták az év első felében a szabadságok nagy részét. A termelő cégeknél egy jelentős, betanított feladatokat ellátó bázis előreláthatóan nem fog szabadságra menni, így ezekre a helyekre nem is lesznek igényeink.

A kereskedelemben nagy igény van a diák munkásokra
Fotó: Kallus György

Szerepi Bálint a lehetőségek pozitív oldalát is kiemelte, ugyanis megerősödtek a gyorséttermek, a különböző csomagküldő szolgáltatók és a feldolgozóipar is. – Eddig is dolgoztunk élelmiszeripari cégeknek – például müzli- és tejtermék-csomagolás –, ezeknél a cégeknél sokkal több lehetőség lesz, ezért a 18 év alattiaknak az előző évekhez képest több munkát tudunk biztosítani. A diákokat arra is biztatnám, hogy minél előbb kezdjenek el helyeket keresgélni. A feldolgozóiparban jelenleg is vannak helyeink, hasonlóan a gyorséttermekhez. Szakmai munkák tekintetében a nyár végén, ősz elején induló lehetőségekről is érdemes már most tájékozódni. A területi igazgató hangsúlyozta, az élelmiszeripari, gyorséttermi, feldolgozóipari munkák végzéséhez tüdőszűrés is szükséges, nem elég az üzemorvosi vizsgálat. Egyes tüdőszűrést végző helyszíneken már most is csak júliusra adnak időpontot. Ez azért fontos, mert a vizsgálati eredmény hiányában a diákok nem állhatnak munkába, így aki ezen iparágak valamelyikében szeretne dolgozni, az mielőbb tájékozódjon az aktuális lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában