Optimizmussal töltötték meg az időkapszulát

2021.06.13. 07:05

A móri iskola új épületszárnyának alapköve már a helyén

Letették a Radnóti Miklós Általános Iskola új épületszárnyának alapkövét pénteken. A 2021-es évszámmal díszített fedlap alatt időkapszulát helyeztek el, melyben eljövendő koroknak üzennek.

Palocsai Jenő

Fenyves Péter, Kajos Péterné, Törő Gábor, Török Szabolcs, Molnár Krisztián, no meg az időkapszula

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A móri Radnóti Miklós Általános Iskola több mint két évszázados épülete mögött a földdel tették egyenlővé az ott álló régi épületeket és az udvart, hogy egy új iskolaszárny emelkedjen ki a földből. Az építkezés már folyamatban van, ám a pandémia miatt az alapkőletétel csak pénteken, kevéssel dél előtt történhetett meg.

Az eseményen Törő Gábor országgyűlési képviselő viszszaemlékezett, hogy milyen nehézségekbe ütközött a pályázatot menedzselők tábora, mire eljutott a folyamat oda, hogy végre alapkőletételre kerülhessen sor. Mint mondta, Mór egy olyan kistérségi központ, ahol van munkalehetőség, erős a turizmus, és jó eredményeket tudnak felmutatni az oktatás és a sport területén is.

– Nem mindennap van része olyan élményben az embernek, hogy részt vehet egy alapkőletételen, amely a tervek szerint csak 100 év múlva kerül újra a napvilágra, ezért mi optimizmust rejtettünk a belsejébe – fogalmazott Török Szabolcs. A Székesfehérvári Tankerület igazgatója hozzátette: – Aki iskolát épít, az a jövőt építi, emellett a pedagógusok a nevelőmunkájukkal is a jövőt szolgálják.

Fenyves Péter, Kajos Péterné, Törő Gábor, Török Szabolcs, Molnár Krisztián, no meg az időkapszula
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fenyves Péter polgármestertől megtudtuk, hogy ez az építkezés Mór város újkori történetének legnagyobb oktatási beruházása. A polgármester hozzátette, nagyon jó érzés az új építkezés helyszínéről látni a Petőfi-iskola pár éve átadott épületének tetejét is.

Az iskola igazgatójának, Kajos Péternének a felsorolásából kiderült, mennyi mai tárgyat zsúfoltak az időkapszulába:

– Nemcsak Sport szeletet, százforintost, Fejér Megyei Hírlapot és móri újságokat rejtettünk az alapkő alá, hanem üzenetet is küldtünk az utókornak. Leírtuk nekik az elmúlt két tanév Coviddal kapcsolatos tapasztalatait és azt is, hogy vigyázzanak az épületekre, de főleg, hogy vigyék tovább ők is a Radnóti hírnevét, és ne felejtsenek el minket.

A száz évre elrejtett kapszulában ott bújik azon diákok és pedagógusok neve, akik jelenleg ott tanulnak, dolgoznak. Száz év múlva ez is érdekes adat lesz majd a szervezők szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában