Frissen Fejérből

2021.06.12. 07:05

A fehérvári városgondnokság 5 millió négyzetméter zöldfelületet kezel

A fű természete szerint nő. Esős, meleg időben jobban, gyorsabban, s gyakrabban lehet és kell is vágni. Vidéken, az utak mentén bizony elmaradásban vannak az illetékesek a fűnyírással. De hogyan állnak mindezzel a megyeszékhelyen? Ezt firtattuk.

V. Varga József

Van mit nyírni Fehérváron (is). Van, ahol mostanság már negyedszer járnak a fűnyíróval

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár városgondnoksága összesen 5 millió négyzetméter élő zöldfelületet kezel, ebből nagyjából 3,5 millió négyzetméter a kaszálandó területek nagysága – mondta el lapunknak Bozai István ügyvezető igazgató. Ebbe a kategóriába tartoznak a közparkokon túl egyebek közt a játszóterek, a temetők, a lakótelepek körüli zöldterületek. A munkát három csoport végzi, mindegyik csoporthoz egy-egy városrész tartozik.

– Az elmúlt évekhez képest jelentős munkaerőhiánynyal küzd a cégünk, a kezelt terület nagysága azonban nem változott, így előfordul, hogy egy-egy területre később érünk oda. További hátráltató tényező a változékony időjárás. Az idei tavasz nagyon csapadékos volt, ilyenkor „esőnapot” rendelünk el a dolgozók részére. Az elmaradásokat viszont be kell hozni, ennek érdekében több alkalommal történt szombati munkavégzés is – folytatta a városgondnokság vezetője.

Van mit nyírni Fehérváron (is). Van, ahol mostanság már negyedszer járnak a fűnyíróval
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közterületeken a fűnyírást áprilisban kezdték meg, azóta van olyan terület, ahol már a negyedik körnek futottak neki. Csoportonként átlagosan 10 fűkasza és 4-5 fűnyíró traktor, valamint 4 lombfújó áll rendelkezésre. Az idei évtől kezdődően kísérleti jelleggel kevésbé bolygatott területeket is kijelöltek a város több pontján.

A városgondnokság célja velük a területre jellemző, eredeti növénytársulások kialakulásának elősegítése. Az ilyen területekről az allergén gyomnövények (például a parlagfű) is kiszorulnak a honos növényösszetétel javára. Ezeket a területeket folyamatosan vizsgálják, és az így nyert tapasztalatokat értékelve döntenek a szükséges további lépésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában