Koronavírus Fejérben

2021.05.11. 11:30

Visszatérés a felsőbe, a középiskolákba, fél év után

Mosolyok, gyerekpezsgő, személyes beszélgetések – valahogy így kezdődött a visszatérés a középiskolákba, illetve a felső tagozatba a hosszú kihagyás után.

Bokros Judit

A Ciszterci Szent István Gimnázium folyosói újra benépesültek, megtöltötte őket az egymásra találó diákok hangja

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Covid miatt november 11-től digitális oktatásra átállt középiskolákba is visszatért az élet május 10-én, hétfőn, hiszen e naptól ismét engedélyezett a jelenléti oktatás. Az általános iskolák felső tagozatosai szintén visszaülhettek a padokba – nekik a március 8-i zárás óta tartott a digitális oktatás.

A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban is üdítő volt újra látni a fiatalokat. Orosz Ágoston igazgató elmondta: reggel 7 órától ő is ott fogadta a diákokat az iskola kapujában – s többnyire azt látta, hogy örülnek a visszatérésnek.

– Osztályfőnöki órával kezd­tünk, és én is bementem mindenhova, hogy kifejezzem az örömömet, mert hiányoztak ám a gyerekek. A tanítás ugyan megkezdődött, de kértük a tanárokat, ma ne írassanak dolgozatot. Még vissza kell szokni, aztán majd fel lehet mérni, hogy meddig jutottak az otthoni tanulással. A digitális lét sokaknak kényelmessé vált, egészen más életmód alakulhatott ki, nekik döcögősebb lesz az átállás, ám a találkozás pillanata akkor is öröm. Maszkot a termekben nem, de a folyosókon, közösségi helyeken kell hordani – tudtuk meg az igazgatótól.

A Ciszterci Szent István Gimnázium folyosói újra benépesültek, megtöltötte őket az egymásra találó diákok hangja
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy nyolcadikos ifjú hölgy azt nyilatkozta nekünk: nagyon várta a visszatérést a suliba. A másfél hónapos digitális tanulás ugyan jobban ment, mint tavaly tavasszal, ám akkor is jobb együtt lenni a többiekkel és a tanárokkal az iskolában.

A tizedik osztályos Fung Noel számára bizonyos tekintetben megterhelő volt a digitális oktatás, mert voltak tantárgyak, amelyekre másképp, többet kellett készülni. Viszont előnyökről is beszámolt, hiszen egyes tárgyakban meg jobban el lehetett mélyedni, mint egyébként. Azonban ő is a jelenléti oktatásra szavaz, bár kissé hozzászokott a digitálishoz. Mégis, jó látni a többieket, és a tanulás is hatékonyabb lehet iskolai körülmények között.

A fehérvári Lánczos Kornél Gimnázium hétfőn „Back to school” napot szervezett. Itt elsősorban a közösségi élményen, az újratalálkozás örömén volt a hangsúly – mondta Kovács Gergely igazgató, akitől tudjuk, hogy náluk bent mindenhol kötelező a maszkhasználat. A különleges program keretében közösen szépítették az iskola udvarát. Be lehetett szállni a kerti padok festésébe, illetve orgonabokrokat is ültettek. A vezető hozzátette: szeretnék, ha a következő hetekhez minél több pozitív élmény kötődne, de keddtől természetesen megkezdődnek a szakos órák.

Azt is megtudtuk, hogy az iskolába reggel hét óra után két diák két karton kölyökpezsgővel érkezett…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában