Frissen Fejérből

2021.05.20. 14:00

Vadregényes utazás – Utat adtak át Csabdin, a Szent László-patak mentén

A falu szívében, igen látványos szakaszon adták át az Etyek–Bicske–Csabdi–Tarján-kerékpárút hétszáz méteres, gyalogútként is használható szakaszát a Szent László-patak mentén a Pannónia Szíve program részeként.

Zsohár Melinda

Nemcsak szép, de biztonságos is a kerékpárút, amelynek egy szakasza gyalogútként is használható

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csabdi különleges fekvését nem lehet eleget hangsúlyozni, magával ragadó a látvány. Dimbek-dombok, völgykatlan, patak, kertek, fönt-lent, fák, zegzugok – mindez kicsiben, emberléptékűen, falusi miliőben. Kicsiny aszfaltszalag kanyarog, fémes korlátokkal, de csak annyit vesznek el a tájból, ami éppen a kényelmes sétához, kiránduláshoz, gyalogláshoz elég, s persze becsatlakozás a kerékpárútba, amely még hiányzott. Körbeforogva felfedezhető három felekezet temploma, újjáépített iskola, igényes új családi házak, s a múltat őrző, „újromantikus” kiskertek, baromfiudvarok vezetik a tekintetet – májusban különösen szívmelengető hangulatban.

Nemcsak szép, de biztonságos is a kerékpárút, amelynek egy szakasza gyalogútként is használható
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szerény útavatón megjelent Tessely Zoltán or­szág­gyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, a Pannónia Szíve program mentora, aki több mint öt éve rendületlenül elmondja a következő nagyszabású tervet, s végül a hitetleneket is meggyőzi a nemzeti színű szalag átvágásakor, hogy sikerült. Molnár Krisztián, Fejér megyei közgyűlési elnök ugyanezt támasztja alá ezúttal is, hangsúlyozva, hogy teljes egészében nemzeti forrásból valósult meg a kerékpárút csaknem negyven kilométernyi hosszan. Ez a harmadik ütem záró momentuma, s kicsit húzódott a magántulajdonosokkal való egyeztetés miatt. Az út szélessége itt három méter helyett kettő lett, de ez nem zavarja sem az élményt, sem a biztonságot. Huszárovics Antal polgármester félmosollyal nyugtázta, hogy Csabdi abban a szerencsés helyzetben lévén, miszerint félúton fekszik a kezdeti és a végcél között, részese lehetett a beruházásnak. A helybéliek a turisták mellett nap mint nap élvezhetik a jó járda és út kényelmét. S nemcsak szép, de biztonságos is a kerékpár­út, ezen forgalom nélkül járhatnak felnőttek, gyerekek. A Szent László-patak most szelíden kanyarog, vizes környezete gyönyörű, bár nem volt könnyű építési terep az elhanyagolt állapota miatt. Annál szebb most!

 

Összeállt a puzzle, tette hozzá Tessely képviselő, s megemlítette, hogy ugyanezen kerékpárút egyik kuriózuma például Bicske határában az M1-es autópálya alatt épített kis alagút. A biciklisek zavartalanul gurulhatnak át benne, míg felettük dübörögnek az autók. A nagyszabású fejlesztésekben arra törekszenek, hogy a helyieknek is a lehető legjobb legyen a végeredmény, tette hozzá a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában