Frissen Fejérből

2021.05.20. 07:00

Ez a pákozdi maszkszállítmány már most a jövőnek szól

Tízmillió maszkot ajánlott fel a kínai Chi Fu Investment Fund Management Zrt. a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, amelyből 1,5 millió darab egyelőre pákozdi raktárba került.

Tihanyi Tamás

Austin Jieh vezérigazgató is szólt a Fejér megyét is érintő maszkszállítmányról

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Chi Fu-csoport tavaly a járvány elleni védekezés sikeréért 11 millió maszkot adományozott Magyarországnak, most újabb 10 millió védőmaszkot ajánlottak fel. Ebből 1,6 milliót a Magyar Református Szeretetszolgálat oszt ki, további 1,5-1,5 millió darabot a Pákozdon logisztikai központot létesített Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt juttat el a rászorulóknak. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat, a Johannita Segítő Szolgálat és a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat 300-300 ezer maszkot oszt szét. Kétmillió határon túlra kerül: Erdélybe egymillió, a Felvidékre 500 ezer, a Kárpátaljára és a Délvidékre 250-250 ezer.

– Fontos kiemelni, mennyire sebezhető a világ – fogalmazott Soltész Miklós az átadáson. – Az elmúlt másfél évben tapasztaltuk, hogy egészségügyi és gazdasági szempontból is mennyire egymásra vagyunk utalva. Ha segíteni akarunk egymásnak, ha életeket és munkahelyeket akarunk megmenteni, hatalmas összefogásra van szükség. Az ember hajlamos gyorsan elfelejteni a rosszat, de gondoljunk bele, micsoda küzdelmükbe került a nyugat-európai országoknak vagy az Egyesült Államoknak, hogy keleti piacokról egészségügyi felszerelésekhez jussanak, legyen az védőmaszk vagy lélegeztetőgép. Sokáig nem tudtuk, milyen lesz a járvány folytatása, milyen következményekkel jár.

Austin Jieh vezérigazgató is szólt a Fejér megyét is érintő maszkszállítmányról
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Keleti nyitás

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár leszögezte: ma látszik igazán, mennyire fontos volt az a döntés, amely kilenc éve Magyarország keleti nyitás politikáját jelentette.

– Az elmúlt egy, másfél év ezt visszaigazolta, elég, ha arra gondolunk, hogy csak lélegeztetőgépből mennyit tudtunk Kínából beszerezni. Ha nem nyitottunk volna keleti irányba, nem lehetne keleti vakcinánk, márpedig anélkül nem állnánk ilyen jól az oltakozásban.

Soltész Miklós államtitkár, az NHKT elnöke
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Számok

A politikus a számokat idézte, amelyek május 18-án azt jelezték, több mint 4,7 millió a beoltottak száma, amely az összlakosság 48 százalékát jelenti, és ez az adat a világ tíz országa közé emelt minket.

– Miért van szükség újabb tízmillió védőmaszkra? A karitatív szervezetek szakemberei tudják a legjobban megmondani, hogy amikor tavaly elkezdődött a járvány, mekkora nehézségbe ütközött az idősotthonokban, a hajléktalanszállókon élők és más rászorultak védőfelszereléssel való ellátása. A járvány ugyan elvonulóban van, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz már szükség védőmaszkokra.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke és Austin Jieh vezérigazgató
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A jövőnek szól

Bizonytalan, nem lesz-e a maszkviselés hosszú távon része a mindennapjainknak, bármennyire furcsa ez? A mostani szállítmány tehát a jövőnek szól – hangsúlyozta.

Soltész Miklós politikai véleményét fogalmazta meg, amikor kifakadt: miközben a kormány védekezik, azzal törődik, hogy orvosaink, ápolóink, a karitatív szervezetek miként gondoskodnak az emberekről, addig az ellenzék előválasztási cirkusszal bohóckodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában