Frissen Fejérből

2021.05.04. 18:28

Mi mindenre jó, ha zsebben lapul a védettségi igazolvány? Mutatjuk!

Április 24-én mérföldkőhöz érkezett az életünk, hiszen közel félévnyi zárva tartás után a vendéglátóegységek teraszai ismét megnyithattak. Május elsején pedig egy újabb fordulat következett, még nagyobb szeletet kaphattak vissza az életükből azok, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

feol.hu

Fotó: feol.hu

Számukra az éttermek belső terei is megnyíltak, részt vehetnek szabadidős és kulturális rendezvényeken, elmehetnek szállodába, újra látogathatják a konditermeket is. Ehhez azonban fel kell mutatniuk védettségi igazolványukat és igazolniuk kell személyazonosságukat. Kedd délután tettünk egy kört Székesfehérváron, hogy megnézzük, hova is mehetünk, ha a birtokunkban van a védettséget igazoló plasztikkártya, és mennyire figyelnek oda ennek ellenőrzésére.

Szerencsére csak pozitív tapasztalatokról tudunk beszámolni; kivétel nélkül mindenhol ellenőrizték az igazolvány meglétét. Lássuk, merre jártunk és mit tapasztaltunk!

Vendéglátóhelyek

Több vendéglátóhelyre is betértünk utunk során a Fő utcán. Itt kivétel nélkül az volt a tapasztalat, hogy ha bent szerettünk volna helyet foglalni, fel kellett mutatnunk a védettségi igazolványt és az ehhez tartozó személyiséget azonosító okmányt is. Ennek hiányában csak a mosdót lehetett igénybe venni a vendéglátóhelyek belső tereiben, természetesen kizárólag maszkban. A teraszon viszont gond nélkül leülhet az is, akinek nincs igazolványa és fogyaszthat bármi kedvére valót. A személyzet kivétel nélkül mindenhol nagyon kedves és udvarias módon szólított fel minket a kártya felmutatására.

A személyzetnek jogában áll elkérnie és kötelessége is ellenőrizni a védettségi igazolványt
Fotó: feol.hu

Konditermek

Pár konditeremhez is ellátogattunk, hiszen ezek is elég közkedvelt helyszínek és sok embernek kellett nélkülöznie a sportolás lehetőségét az elmúlt időszakban. Védettségi igazolvány hiányában azonban ide sem lehet belépni. A recepción és az öltözőig kötelező a maszk viselése, a bejáratnál lehetőség van a kézfertőtlenítésre. Konditermek esetén van még egy lehetőség, hogy igénybe vehessük a szolgáltatásaikat, ehhez azonban egy másik igazolás szükséges, mégpedig a sportolói igazolás, hogy valamilyen egyesület tagjai vagyunk. Akik nem rendelkeznek eme két igazolvány valamelyikével, még nélkülözniük kell a konditermeket.

Ügyintézés

Az ügyintézés mindenki számára lehetséges, a maszk viselése és a kézfertőtlenítés ezeken a helyeken is kötelező, valamint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mielőtt útnak indulnánk, mindenképpen foglaljunk időpontot, máskülönben nem fogunk sikerrel járni. A Kormányablaknál egyedül a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyeket lehet időpontfoglalás nélkül elintézni.

Fürdők

A belvárosi gyógyfürdő még zárva tart, a fehérvári uszodába azonban vasárnaptól már nemcsak a sportolók, hanem a védettségi igazolvánnyal rendelkezők is beléphetnek. Ezt már a bejáratnál fel kell mutatni ellenőrzésre, enélkül nem léphetünk be. A Köfém tanuszoda továbbra is zárva tart. A múzeumok többsége jelenleg szintén zárva tart vagy felújítás alatt áll.

Könyvtárak

Mi sem bizonyítja jobban a fehérváriak könyvszeretetét, mint a városban fellelhető számtalan könyvtár! Őket sem hagytuk ki az egyenletből. Tapasztalataink szerint már az ajtón áll a figyelmeztetés, hogy a könyvtárat csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, valamint a velük érkező kiskorúak. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők is igénybe vehetik azonban a szolgáltatások egy részét, csak eltérő módon. Számukra a bejárat előtt továbbra is fenn áll a könyvcsere lehetősége, illetve ha nyomtatni szeretnének e-mailben kell elküldeni a dokumentumot, amit kinyomtatnak és a könyvtár előtt biztosítják az átvételét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában