Frissen Fejérből

2021.05.07. 16:00

Közel hatvan zsáknyi szemetet szedtek össze Balinka és Mór között

Egy kibővített baráti kör arra áldozta a napját, hogy a két település között megtisztítsa az út egy részét, illetve, hogy felszámoljon egy illegális hulladéklerakót.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Győrött elindult évekkel korábban egy önszerveződés, melynek célja a nagyváros környezetének megtisztítása. A baráti társaság elszántsága miatt fellelkesült a jelenleg Móron élő Biró Katalin Tímea. A nemrégiben tartott szemétszedés főszervezője elmondta: -Megkérdeztem a szűk baráti körömet, hogy kinek volna kedve részt venni egy szemétszedési akcióban? Nagyon jól esett, hogy több család is mellém állt, így vagy tíz felnőtt és az ő gyermekeik segítségével végeztük el a kitűzött feladatot.

Mint megtudtuk, nem is olyan egyszerű az önkéntes szemétszedés, ugyanis első körben el kellett indítani egy nyomozást annak érdekében, hogy pontosan kié is a szóban forgó, több helyrajzi számon lévő, Balinka és Mór közé ékelődő földterület.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Katalin elmondta, hogy: -Balinka és Mór önkormányzata segítőkész volt ugyan, ám egyikük sem tudott érdemben segíteni, mert nem hozzájuk tartozott a megtisztításra ítélt szeméthalom. A kutatómunka végén eljutottunk Bodajk városába, ahol Wurczinger Lóránt polgármester segítségét kértem az ügyben.

Wurczinger, a város önkormányzatának nevében erős zsákokat adott az önkénteseknek és megígérte azt is, hogy az elszállításban is segítséget nyújt. Cserébe csak annyit kért, hogy a szemétszedők tartsák be a járványügyi előírásokat, úgy létszám, mint védőfelszerelés tekintetében.

Aztán eljött végre a nagy nap, mikor a hosszú, kanyargós, kissé szerpentines útszakasz mellett nekiálltak a szemétszedésnek. A főszervezőtől tudjuk, hogy ő korábban kiment felmérni a helyzetet, ami elszomorító volt. Látta, hogy nagyon sok a szemét, de mikor elkezdték a munkát, kiderült, hogy az előzetes felméréshez képest legalább kétszer annyi szemetet találtak. Az egész szombat délelőttöt erre a munkára áldozták a családok, akik megközelítőleg 60 zsákot töltöttek meg hulladékkal. A gyűjtés eredménye azonban ennél sokkal nagyobb mennyiség, úgy 30 köbméter, ugyanis nagyon sok fajta szemét került ki az érintett területre és nem mind volt zsákolásra alkalmas.

A termés
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

-Volt az ágymatractól kezdve, az autó alkatrészeken át, egészen a gumiabroncsokig minden, de nem volt ritka az építési törmelék sem, sőt, a bezsákolva kidobott kommunális hulladékok között pár összetört, nagy buci tévé is volt, meséli a szervező, aki hozzátette: -Voltak olyan zsákok, ahol vegyesen volt kommunális szemét és beton és cserépdarabok, ám ezeket nem bírták el a zsákok, így az ilyen jellegű anyagokat ott kellett hagynunk, mert markolóra lenne szükség a mozgatásukhoz. Munka közben az a kérdés merült fel bennünk, hogy aki így szabadul meg a szeméttől, az vajon belegondol-e abba, hogy milyen hatalmas feladat eltüntetni az efféle anyagokat?

Mit kénytelen vinni földanya a hátán?

Biró felhívta a figyelmet arra, hogy bárki elviheti a hulladékokat a szeméttelepre, és nem kell a leadásért olyan hatalmas összegeket fizetni, amit ne bírna el egy háztartás. Emellett oda kerül a szemét, ahová való. Mint elmondta: -Én nagyon szélsőséges vagyok, ha a szemetelés a téma. Olyan kamera rendszereket építenék ki, ami folyamatosan figyeli az utakat és továbbítja az adatokat egyenesen a rendőrségre. Emellett olyan büntetéseket állapítanék meg, ami elrettentené az embereket, hogy többet ne jusson eszébe kivinni a szemetet az út mellé vagy az erdőbe. Földanya megérdemel annyi tiszteletet, hogy nem dobáljuk rá csak úgy hulladékainkat a hátára.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Az ígéret szerint az összegyűjtött szemeteszsákokat, illetve az egy helyre összegyűjtött egyéb, nem bezsákolható hulladékot Bodajk önkormányzata szállítja el a területről, még ezen a héten.

A témát kutatva megtudtuk, hogy Móron is mozgolódnak az önszerveződő körök, mert ők is fel akarják számolni az iparváros-környéki illegális lerakóhelyeket a szeméthalmoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában