Hasznos, egyedülálló fejlesztés

2021.05.18. 17:30

Szervizállomást telepítettek a kerékpár szerelmeseinek Kincsesbányán

Kerékpáros szervizállomásokat telepítettek, illetve telepítenek le rövidesen a településen, ahol komolyan veszik a turisztikai fejlesztéseket.

Tihanyi Tamás

A telepített állomás komoly szervizkészlettel várja a kerékpárosokat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kincsesbánya a Bakony keleti kapujaként vonzó település a turisták számára, hiszen zölddel, pirossal és kékkel jelzett túraútvonalak is átvezetnek a környező területen. De legalább annyira népszerű a hely a kerékpárosok körében: elsősorban változó formájú és kihívást jelentő domborzati viszonyai miatt.

– A megyei szintű, turisztikai elemekre épülő, koordinált kerékpárutas fejlesztés részeként mi már kerékpáros nyomvonallal kapcsolódunk a „nagy egészhez”, ugyanakkor hosszú esztendők óta Kincsesbánya ad otthont Magyarország egyetlen, többkörös országúti körpályás versenyének – mondta a Fejér Megyei Hírlapnak Murányi Marianna polgármester. – Komoly kihívást jelent a hegyen-völgyön, szerpentinen keresztül vezető útvonal a versenyzőknek, illetve kellemes, nézelődős, aktív kikapcsolódás a családi, baráti biciklis társaságoknak.

A telepített állomás komoly szervizkészlettel várja a kerékpárosokat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Turisztikai fejlesztés

Az önkormányzat kis léptékű tematikus turisztikai fejlesztés megvalósításán dolgozik. Ennek része, hogy a kerékpáros csomópontokra pihenőpavilonokat helyeztek ki, amelyeket szinte azonnal birtokukba vettek a kerékpárosok és a kirándulók. A népszerűség igazolta az elképzelések jogosságát.

– További fejlesztésként a hozzánk látogató és helyi bringások kedvéért kerékpáros szervizállomásokat szereztünk be, még a korábbi pályázati forrás felhasználásával – folytatta a településvezető. – Ezeket a szervizpontokat olyan helyekre telepítettük, illetve telepítjük, ahol a közelben lehet pihenőt tartani, esetleg frissítő étel és ital elfogyasztására is adódik lehetőség. A komoly szervizkészlettel bíró állomás bevásárlókocsi- szerűen működik, azaz százforintos érmével nyitható. A kerékpárok egy támasztórúdra elhelyezve könnyen hozzáférhetők a szükséges szerelés alkalmával, valamint pumpa és kulcskészlet tartozik a berendezéshez.

 

Helyben egészen biztosak abban, hogy a kihelyezett szervizállomások – amelyeket táblákkal is jeleznek majd – jó szolgálatot tesznek leendő használóiknak, ha az út folytatása netán nem várt technikai problémába ütközik.

– A turisztikai fejlesztési terv részeként a helyi, illetve térségi jelentőségű tájékozódást szolgáló igényekre is szeretnénk a jövőben reagálni – mondta Murányi Marianna polgármester. – A következő lépésben grafikus kidolgozottságú látványtérképek elhelyezését tervezzük, amelyeken szerepelnek a helyi látványosságok, turista- és kerékpáros útvonalak. A Rákhegyen, a kerékpárút mentén a Magyar falu program keretében és segítségével sikerült pályázati forrásból ingatlant vásárolni, közösségi célokra. Az épület felújítása után ott egy információs pontot helyezünk el, ahol tájékoztató kiadványokat és térképeket kapnak az arra igényt tartó érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában