Frissen Fejérből

2021.05.27. 18:37

Katonai konvojok megjelenésére kell számítani a napokban Fejér megyében

Fokozott óvatosságot kér a Magyar Honvédség azoktól, akik katonai menetoszloppal találkoznak az utakon a következő napokban.

Tihanyi Tamás

Katonai konvojt ért baleset 2019 augusztusában Székesfehérvár közelében

Fotó: olvasó

Folytatódnak a gyakor­latok Ma­gyarországon, s ezek következő üteme június közepéig tart. Már ezekben a napokban megnövekedett ka­tonai gépjárműforgalomra kell számítani az ország több közútján, így Hegyeshalom és Szolnok, Rajka és Veszprém, Záhony és Veszprém, Tornyosnémeti és Veszprém, Letenye és Veszprém, Nagylak és Hegyeshalom között (az M1-es, M3-as, M7-es, M4-es, M0-s autópályán, az M15-ös, M19-es, M43-as, M30-as autóúton, a 711-es, 72-es, 43-as, 813-as, 8-as úton).

A honvédség arra kéri a lakosságot, hogy az említett útvonalakon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai szállítmányokat, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvoj hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. Mivel a zárt menetoszlop gépjárművei közé az érvényben lévő szabályok szerint nem hajthat be semmilyen civil autó és motorkerékpár, a teherautók haladását a konvoj elején és végén kísérő rendészeti járművek biztosítják. A honvédség arra figyelmezteti a közlekedésben részt vevőket, hogy a katonai szállítmány közelében minden esetben az aktuá­lis útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével haladjanak. A sereg a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Katonai konvojt ért baleset 2019 augusztusában Székesfehérvár közelében
Fotó: olvasó

Sajnos sokan emlékeznek arra az esetre, amely a mostani figyelmeztetésnek szomorú aktualitást ad. Két évvel ezelőtt a nyár végén az M7-es autópályán egy katonai konvoj szenvedett balesetet. Székesfehérvár közelében, a 64-es kilométernél hatan sérültek meg, mindannyian fiatal honvédek voltak. Két sérültet akkor mentőhelikopterrel szállítottak az MH Egészségügyi Központba, négy katonát pedig a székesfehérvári kórházban láttak el. Egy 37 éves honvéd nem élte túl a tragédiát, amely nagyobb figyelemmel mindenképpen elkerülhető lett volna.

A hazánkba érkező és azon áthaladó katonai menetoszlopok szállítási és csapatmozgási feladatainak támogatása céljából a Magyar Honvédség ideiglenesen úgynevezett Konvojtámogató Központot hozott létre Győrben. Az épülő létesítményt a Németországból a célállomásként megjelölt Fekete-tengerhez vonuló amerikai egységek április közepétől három hónapig használják. Júniusban tehát folytatódnak a katonai műveletek, kiképzéssel, s ekkor már nagy űrméretű, részben harcjárműves lövészettel. Júliusban és augusztusban már kisebb léptékű események lesznek.

Minket Fejér megyében elsősorban a Bakony Harckiképző Központ elnevezésű lő- és gyakorlótérre történő csapatmozgások érintenek, ahol a Magyar Honvédség és a NATO-országok alakulatai hajtják végre parancsnoki és törzsvezetési, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlataikat. Ez Európa legnagyobb kiterjedésű katonai gyakorlótere: Hajmáskéren már 1905-ben létrehoztak egy úgynevezett Közös Hadseregbeli Tüzérségi Lövőiskolát, illetve 1913-ban megalakult Várpalotán a Magyar Királyi Honvéd Gyakorlótér Parancsnokság.

A lőtér környéki településeken élők már megtanultak együtt élni a katonai eseményekkel, ám egy-egy konvoj elvileg bárhol megjelenhet, és váratlan helyzet elé állítja a gyakorlatlan vezetőket. A katonai konvojok sofőrjei külön kiképzést kapnak ilyen feladatra, ezt „nagy távolságú vezetésnek” hívják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában