strandból tábor

2021.05.17. 07:30

Hányattatott sorsra jutott Kincsesbánya strandja

A településen évek óta szerveznek táborokat, amelyekre folyamatosan nagy az igény.

Tihanyi Tamás

Egy összetett terv része a strand felújítása

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az iskola mellett az önkormányzat is felvállalta a feladatot és tematikus táborokat indít: idén három héten keresztül kínálnak programot az ifjúságnak.

Nincs szállásra lehetőség, ezen akarnak változtatni

– A korábbi években „folk” táborban a néptánc, népzene, a nomád táborban a túlélési technikák, az indián táborban más kultúrák megismerése, a kaland és természetjárás, a tenisz táborban a sport, a pajtában pedig a színjátszásé volt a főszerep, sok játékkal, vetélkedővel kiegészülve – mondta Murányi Marianna polgármester.

Ám szálláshely hiánya miatt a táborok csak napközis jelleggel tudnak működni.

Egy összetett terv része a strand felújítása
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Pedig a terület itt van, az orrunk előtt. Kincsesbánya strandja, amely egykor pezsgő életet mondhatott magáénak és nem csupán a helyi, de a környékbeli gyermekek nyarainak is központi helyszíne volt, hányattatott sorsra jutott. A bányabezárás utáni években az akkori önkormányzat eladta a területet egy alapítványnak, amely azonban igencsak rossz gazdának bizonyult, s az enyészet felé fordult a strand sorsa.

A területet hosszú évek után sikerült visszavásárolnia az akkori vezetésnek, de azóta sem történt előrelépés, a kerítés hiányos, a medencében álló vizet aranyhalak és békák vették birtokukba.

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A jelenlegi testület eltökélt szándéka a terület felújítása, és mivel a korábbi években is táborhelyként szolgált volna, ifjúsági táborként való hasznosítása. Nagy az igény a szálláshelyek kialakítására, hiszen valódi közösségi élményt csak ez ad meg a táborozó gyermekek, fiatalok számára, s egyben kibővülhet a programok kínálata is. A helyszín, elhelyezkedéséből fakadóan, alkalmas kiindulópontja lehetne a különböző aktív és ökoturisztikai tevékenységeknek, ezért szeretnénk a Bakony alján, közvetlenül az erdő mellett, a turistaútvonalak indulásánál egy faházas szálláshelyekkel rendelkező tábort kialakítani.

Ám ennek érdekében előbb még fel kell újítani a már meglévő zöldövezeti helyszínt. Jelenleg egy komplex terv része az ifjúsági tábor létesítése, hiszen a szomszédos ökoiskola és falukemencés közösségi tér mellé még egy sportpark telepítését is célba vették.

– Anyagi forrásokat kell találnunk a fejlesztésekhez, de elszántan keressük a lehetőségeket. Fel kell építenünk gyermekeink Kincsesbányáját! – szögezte le a településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában