Frissen Fejérből

2021.05.07. 14:00

Aszfaltos buszfordulót adtak át az etyeki dűlőn

Az Öreghegy-Báthori-dűlő elején alakítottak ki buszfordulót közkívánatra a Pannónia Szíve program elemeként. A kitűzött időpontnál hamarabb elkészült a kivitelező, s a pénzből futotta ivóvízvezeték bővítésére.

Zsohár Melinda

Nagy szükség volt a buszfordulóra, amelyet tegnap adtak át Etyeken

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Alcsútdoboz irányából érkező a község legmagasabb pontján fordulhat be az Öreghegy-Báthori-dűlőjébe, innen messze belátni a falut, a tájat. Mára az öreg présházak és régebbi telepítésű szőlők közé beékelődtek a korszerű szőlészetek-borászatok, a helybéli filozófia szerint így ötvözik a régit az újjal.

A Pannónia Szíve program során hatmilliárd forint fejlesztés történt az érintett huszonhárom településen, az egyik legtöbbet Etyek kapta, különleges adottságai és a helyi kezdeményezések nyomán.

Nagy szükség volt a buszfordulóra, amelyet tegnap adtak át Etyeken
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem rongálják a környezetet

A Pannónia Szíve program harmadik ütem utolsó állomása a jelenlegi buszforduló kialakítása, mondta Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök a kicsiny ünnepségen, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnökeként is. Az átadón Zólyomi Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket, és a lokálpatrióták nevében köszönte meg a lakosság által szorgalmazott beruházást. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa elmondta: számosan aggódtak a természeti környezetért, bírálták a buszforduló kialakítását, ám mára látható, hogy helyes döntés született.

 

A dűlő bejáratánál kitakarították az elvadult bokros részt, csak a legszükségesebb helyet veszi el az aszfaltos terület. Időjárástól, csapadéktól függetlenül tudnak közlekedni, megfordulni a járművek. A VVVTFT 179 millió forintot biztosított a kivitelezésre, az ingatlanrészek vásárlására. Korábbi megtakarításokból még 34 millió forint maradt, s ezt az összeget is helyben költötték el. Ivóvízvezetéket bővítettek 230 méter hosszan, olyan helyen, ahol eddig szállítani kellett a vizet. Két közkifolyót is elhelyeztek, nyomásfokozó berendezést, tűzcsapot s a szükséges technikát alakították ki a kivitelezés kapcsán. A közkutat áthelyezték szintén oda, ahol eddig nélkülözték a szőlősgazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában