Frissen Fejérből

2021.04.17. 07:20

Virággal emlékeztek a holokauszt magyarországi áldozataira Fehérváron

Hetvenhét évvel ezelőtt kezdődött a hazai zsidóság gettókba telepítése. Pénteken délelőtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Mártírok Emlékcsarnoka előtti téren néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra.

Héjj Vivien

Tegnap emlékeztek a holokauszt magyarországi áldozataira

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Immár két évtizede, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak em­léknapja. 1944-ben ezen a napon a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatási és rendvédelmi szervek megkezdték az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását. A gettósítás után az első tömeges deportálásra május 15-én került sor. Július elejéig a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba szállították.

Pénteken emlékeztek a holokauszt magyarországi áldozataira
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pénteken délelőtt Székesfehérvár önkormányzata és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség szűk körben emlékezett az Óvoda utcában, az izraelita temető előtti téren. A holokauszt áldozatainak emlékművénél virágot helyezett el és néma főhajtással emlékezett az áldozatokra Cser-Palkovics András polgármester, Csanády László főtanácsadó és Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában