Frissen Fejérből

2021.04.23. 07:20

Szívben gyűjtenek a pátkaiak

Közösségi összefogásból indult kezdeményezéssel segítenek a községben.

Baráth Eszter

Győzzük le az SMA-t, állítsuk talpra Noelt! nevű összefogás indult a kupakok gyűjtésével

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Néhány héttel ezelőtt Pátkán, a település központjában is „kinőtt” egy szív a földből. Buda Attila, a kezdeményezés elindítója elmondta, korábban egy vértesacsai hírt látott arról, hogy ott már felállították a kupakgyűjtő szívet, amit szeretett volna Pátkán is megvalósítani. Később elkezdett nyomozni, hol, hogyan lehet megvásárolni, elkészíttetni a szimbolikus vázat.

Nem kellett sokáig egyedül dolgoznia, többen is csatlakoztak hozzá. Császárné Dömsödi Ágnes, aki szintén Pátkán él, összekötőként került a folyamatba, hiszen régről ismerte azt a szakembert, aki a közeli településre is készítette a szívet. Így a tervek rövid időn belül megvalósultak, és Pátka központjában elhelyezhették a gyűjtőt. Buda Attila kiemelte, a munkában nagy segítséget nyújtott Nagy Zoltán, Szanyi Balázs és Bocska Péter is, akik szívesen tesznek településükért.

Győzzük le az SMA-t, állítsuk talpra Noelt! nevű összefogás indult a kupakok gyűjtésével
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hamarosan második alkalommal is megtelik a jótékonysági kupakgyűjtő. Az első ürítés során megközelítőleg ötven kilogrammnyi kupak gyűlt össze, ami sokaknak csak szemétnek számít, azonban a kellő mennyiségű kis műanyag akár életet is menthet.

Buda Attila a kezdeményezés helyi elindulásakor olyan szervezetet keresett, akik segítségével egyenesen oda jutnak a műanyag fedelek, ahol azokra a legnagyobb szükség van. A településen jelenleg az SMA-betegséggel harcoló Vas megyei kisfiúnak, Noelnek gyűjtenek a Győzzük le az SMA-t, állítsuk talpra Noelt! nevű összefogás keretein belül. A „fő gyűjtő”, akivel a pátkaiak együtt dolgoznak, a szintén Fejér megyei Juhász Léna. Aki korábban lapunknak is elmondta, hogy a gyűjtés során nemcsak az ásványvizes, üdítősflakonok kupakjait várják, hanem a háztartásokban fellelhető más műanyag fedeleket is, például mosószeres, öblítőspalackokét.

A kezdeményezés össze­fogója elmondta, az alapítvánnyal jól együtt tudnak működni, de ha arra lenne szükség, azon kívül célzottan másnak is gyűjtenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában