Frissen Fejérből

2021.04.16. 07:10

Szabadtéri tárlattal készül Székesfehérvárra a Magyar Művészeti Akadémia

Különleges szabadtéri tárlattal készül Székesfehérvárra a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészeti tagozata. Vezetője, a Munkácsy-díjas grafikus művész, Stefanovits Péter részleteket is elmondott az eucharisztikus kongresszus előeseményének szánt installációkiállításról.

S. Töttő Rita

Az Országalma közelében, a belváros szívében

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Budapesten rendezik meg az idei, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, melynek tiszteletére szervez összetett, szabadtéri tárlatot az MMA képzőművészeti tagozata. Stefanovits Péter Székesfehérvárra, az Országalma közelébe álmodta meg a kiállítás helyszínét. Az ok egyértelmű, fogalmazta meg: – Székesfehérvár Magyarországon olyan történelmi-szakrális helyszín, amely párhuzamba állítható az eucharisztia üzenetével. Stefanovits elmondta: a terveket a kongresszus titkársága, valamint Spányi Antal megyés püspök is üdvözölte, továbbá elküldték a székesfehérvári önkormányzatnak jóváhagyásra, megvitatásra. Így hamarosan kiderül, hogy mikor kerülhet sor a különleges eseményre, melynek teljes költségét az akadémia állja: – A jelenlegi terv, hogy május 22-én nyílna a tárlat, de legkésőbb június elején szeretnénk megrendezni – tette hozzá a rendező, aki részleteket is elmondott a tárlat anyaga kapcsán.

– A kiállítók viharálló installációkat készítenek. Olyan grafikák, plasztikák, digitális munkák, festményrészletek kapnak helyet, amelyeknek mindegyike egy méter magas, szélességük lesz csupán változó.

Az Országalma közelében, a belváros szívében
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Stefanovits maga is készül alkotással a tárlatra:

– Digitális, fotó alapú installációt tervezek, science fic­tion hangulatban. Egyfajta optimista jövőbe tekintés lesz, egy szabadtérimise-jelenet bemutatása 3021-ből, emberszerű gépekkel. A másik pedig egy fekete-fehér, analóg filmekre hasonlító holdbéli táj, melyből előtör egy kereszt alakú fűcsomó – tudtuk meg. De a részletek maradjanak meg a szemlélőnek, az egyre közelgő szabadtéri tárlaton…!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában