csendes szertartás

2021.04.03. 07:00

Nagypénteki gondolatok – Spányi Antal megyés püspök vezette a csonka misét

A katolikus egyház nem tart szentmisét nagypénteken, amikor Jézus kereszthalála miatt csendes szertartások folytak. A Szent Imre-templomban úgynevezett csonka misét vezetett Spányi Antal megyés püspök, mellőzve minden ünnepélyességet.

Korondy Tamás

20210402 Székesfehérvár, Szent Imre templom, nagypénteki mise, Spányi püspök, Tamás atya. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nagycsütörtökön Rómába mentek a harangok, elcsendesedett a katolikus egyház. Nagypénteken a 17 órakor kezdődött csendes misén János evangéliumából olvasták fel a passió történetét. Spányi Antal megyés püspök arra hívta fel a hívek figyelmét, hogy Jézus a szenvedései során is rólunk gondoskodott.

Szép számmal jöttek el a hívek a Szent Imre-templomba a nagypénteki csendes szertartásra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Mi mindnyájan Mária gyermekei lettünk, Mária a mi égi anyánk, hogy ne maradjunk magunkra, ne legyen egyikünk sem árva ebben a világban, hanem az ő szeretete kísérjen mindnyájunkat egész életünk útján – vezette fel beszédét a megyés püspök, aki kitért a szeretet önzetlenségére. Ezt azzal szemléltette, hogy Isten egyetlen fiát küldte le a földre, hogy az embereket megszabadítsa a bűneiktől.

– Ha azt a szeretetet, amelyet Isten a fia iránt táplált, mi is érezzük, akkor vele csak győzhetünk. Győzhetünk Krisztus által, aki a legelveszettebb napokon is érzi a mi fájdalmunkat, és cipeli azokat. Azáltal, hogy Isten leküldte hozzánk azt, aki számára a legfontosabb volt, érezhetjük végtelen szeretetét – zárta gondolatait Spányi Antal.

 

Ezután az egyházi szolgálattevők kíséretében behozta a szenvedések szimbólumául szolgáló, lepellel letakart keresztet. Ekkor a keresztre feszített Jézus előtt a templomi hívek kettesével térde ereszkedtek. Végül a Krisztus testét jelképező, a nagycsütörtöki olajszentelési misén konszekrált ostyát kiosztották a híveknek, ezzel végezték el az áldozást. A csendes misén nem volt átváltozás, orgonaszó és csengőszó sem.

A nagyszombati vigília szombaton 17 órakor lesz a Szent Imre-templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában