Frissen Fejérből

2021.04.15. 07:15

Másfél hektáros terület válik majd a diók birodalmává Bakonycsernyén

Az önkormányzat minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a település egészségügyi alapellátását, de ezzel párhuzamosan messzebb is tekintenek, ezért fásítási munkálatokba fogtak.

Palocsai Jenő

A község összefogott: 1,6 hektár nagyságú önkormányzati területre ültetnek fekete diót

Fotó: önkormányzat

A nagyközségben két orvosi körzet is működik, melyekben összesen 2424 kártyatulajdonos bízik a megfelelő szakmai színvonalú ellátásban. Ugyanakkor az oltás megszervezése rendkívül sok időt elvesz, és ebben segítséget nyújt az önkormányzat is.

– Mindkét körzet számára adminisztratív munkatársat biztosítunk Valásekné Kaszner Tímea könyvtáros személyében, emellett nyomtatványokat is sokszorosítunk, ha szükséges. Nálunk az alapellátásban részt vevő dolgozók hatalmas küzdelmet folytatnak, ezért a nagyközség önkormányzata 300-300 ezer forint plusz támogatást nyújtott az I. és II-es számú háziorvosi körzetek részére. Az egészségügyi dolgozók kitartanak, a település pedig ott van mögöttük morális és anyagi értelemben is – mondta Turi Balázs polgármester.

Mint megtudtuk, a támogatás felhasználásáról egy személyben az adott háziorvos dönt, melyet fordíthat saját és kollégái jutalmazására, valamint a megnövekedett dologi kiadások finanszírozására is.

Közben a falu végén nem a jelen problémáit oldja meg, hanem a jövő településképét formálja az önkormányzat. Csernyén nem telik el év úgy, hogy ne ültetnének fákat. Az elmúlt évek során a település több pontján fasorok létesültek, intézmények udvarára kerültek fás szárú növények. Valamennyi akciónál családokat is bevontak a munkába, így jelenleg több mint 200 családnak van saját fája közterületen.

A község összefogott: 1,6 hektár nagyságú önkormányzati területre ültetnek fekete diót
Fotó: önkormányzat

Ezúttal egy szabadművelésű erdő telepítésébe fogtak, melynek köszönhetően a horgásztó fölötti, 1,6 hektár nagyságú önkormányzati területre ültetnek fekete diót. Amennyiben az akció sikerrel zárul, a növekedő növények csökkenteni tudják a talajeróziót, hiszen a gyökereik megakadályozzák, hogy a domb felső rétegét belemossa a csapadék a tóba.

Arra a kérdésre, hogy miért pont a fekete dióra esett a választás, így felelt a polgármester: – Egyrészt nagyon értékes a fája, ellenálló a szélsőséges időjárással szemben, másrészt, mert hamarosan ritkaságnak fog számítani, hiszen a Natura 2000-es területeken megtiltották ennek telepítését. Mivel a mi területünk nem tartozik ezen védettség alá, így megtehettük, hogy egy ritkasággal gazdagítsuk településünket.

Az ültetés magról történt és az ehhez szükséges 16 ezer dió jelentős részét az önkormányzati területeken régebben elültetett fák alól gyűjtötték össze a közmunkások, de Hatvani István helyi lokálpatrióta is ajánlott fel saját területről fekete diókat.

Turi az erdősítés kapcsán hangsúlyozta:

– Csupán a föld előkészítése és az ültetés során igénybe vett gépbérleti díjak, növényvédő szerek költsége, valamint az egyszerűsített telepítési-kivitelezési tervdokumentáció elkészítése terhelte az önkormányzatot, így a projekt 300-350 ezer forintot emésztett fel csupán, és reményeink szerint augusztusra megjelennek majd a csemeték a domboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában