Frissen Fejérből

2021.04.25. 12:00

Fontosak az elismerések Hajas Norbertnek

Már beszámoltunk arról, hogy Hajas Norbert minap a Fejér megyei közgyűlés elnökétől dicsérő oklevelet kapott. Ennek apropóján kérdeztük.

Tihanyi Tamás

Hajas Norbert nagyon mélyről építette fel magát újra

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hajas Norbert hatodik éve vesz részt erőemelő versenyeken. Európában már jól ismerik és tisztelik azért, hogy bár egy motorbaleset során 2006-ban elveszítette az egyik lábát, nem a „para” kategóriában, hanem a többi, ép és egészséges versenyző ellenében veszi fel a küzdelmet. És győz, nemegyszer világcsúccsal.

A sok érem és serleg után most egy egészen más elismerést kapott.

– Megtisztelő volt, nem számítottam rá. Úgy tudom, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő javaslatára kaptam meg ezt az elismerő oklevelet Molnár Krisztián elnöktől. Korábban, a parasportolók világnapján Tessely Zoltán meglátogatott és felköszöntött. Az a gesztus is nagyon sokat jelentett nekem.

Ez az elismerés egy korszak lezárását is jelenti?

– 2016-ban lettem először világcsúccsal világbajnok Németországban, azóta ezt az eredményt többször megismételtem. Három világcsúcsot állítottam be, világbajnoki első helyek, Európai-bajnoki címek, magyar bajnoki címek és Európa-csúcsok vannak már mögöttem. Ha úgy vesszük, igen, lehet ez a lezárása is egy korszaknak, de egy pillanatra sem szeretnék megtorpanni, csinálom tovább, alkalmazkodva a járvány miatti nehézségekhez. Sokáig nem tudtam edzeni én sem, hiszen nem volt hol, most már ez megváltozott, én is megkaptam az engedélyt arra, hogy versenyezhessek.

Hajas Norbert nagyon mélyről építette fel magát újra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Legközelebb hol?

– Júniusban Csehországban lesz a visegrádi négyek államainak a viadala, szeptemberben Miskolcon, itthon rendezik a világbajnokságot. Mindkét eseményen ott kell lennem.

Eredményei dacára sincs a reflektorfényben, nem könnyen teremti meg a feltételeit a szereplésnek. Ez talán most megváltozhat?

– Igen, bízom ebben, hiszen most a megyétől kaptam anyagi segítséget és úgy tűnik, rövidesen támogatási megállapodást köthetek egy céggel is.

Példakép azok számára, akik hasonlóképpen jártak. Mennyire érzi ezt a fajta figyelmet, és mennyire tud megfelelni az ilyen elvárásoknak?

– Igyekszem, próbálkozom. Legutóbb egy lány keresett meg, akinek egy autóbaleset miatt eltört négy csigolyája és deréktól lefelé lebénult, tolókocsiba került. Most próbálkozik lábra állni és használni a járógépet. Ő hozzám hasonlóan pozitív módon áll a helyzetéhez, ezért sikerül továbblépnie. Mert ha valaki fejben rendbe teszi magát, annak gyorsabb lesz a felépülése. Ez a legfontosabb, amit mondani szoktam, de sok múlik azon, hogy valaki lélekben mennyire erős.

Az olimpiára van még esélye kijutni?

– Nem, arról már lemaradtam, már csak a következőt tudom megcélozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában