kiemelt térség

2021.04.20. 07:45

Fejlődési sansz Paks közelében

Tavaly hozta létre a Közép-Duna menti kiemelt térséget az Ország­gyűlés. A Sárbogárdi járásból Alap, Alsószentiván, Cece, Sáregres és Vajta, a Dunaújvárosi járásból Daruszentmiklós, Előszállás, Nagykarácsony van benne.

Majer Tamás

Alsószentiván számára is esélyt jelent a kiemelt térségben elfoglalt helye Fotó: FG (FMH-archív)

2019-es népességadatok szerint a Sárbogárdi járás 6531 fő, a Dunaújvárosi járás 4850 fő népességgel érintett. Vagyis Fejér megye 11 381 fővel, ez 5 százaléka a térség összlakosságának.

A fejlesztési térség létrehozásának egyik fő oka a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezése, építése és üzembe helyezése, illetve: „Megjelent egy új területfejlesztési szemlélet, mely szerint valamely, hasonló adottságokon alapuló, a települési és megyehatárokon túlnyúló szervezőrendszer mentén megvalósuló térségi megközelítés kedvezőbben tudja kezelni az adott területi egység (térség) területén megjelenő problémákat, nehézségeket, illetve hatékonyabban tudja kihasználni a lehetőségeket” – olvasható a dokumentumban.

Alsószentiván számára is esélyt jelent a kiemelt térségben elfoglalt helye Fotó: FG (FMH-archív)

A közelmúltban kiadott Közép-Duna menti kiemelt térség területfejlesztési koncepció és program tervezésének helyzetelemzése című dokumentum számos szempont szerint vizsgálja a térséget, például: népességszerkezet, iskolázott­ság, jövedelmi viszonyok, közlekedési infrastruktúra, idegenforgalom. A helyzet­elemzés felsorol, konkrét tervekről ez az anyag még nem szól. Jöjjön néhány, a Fejér megyei településeket érintő megállapítás, tényadat!

„A Sárbogárdi járás térséghez tartozó részei a leg­elmaradottabb, komplex programmal támogatandó járásokhoz tartoznak – jelenti ki a dokumentum. – Ezek a települések főként aprófalvas települések, amelyek a periféria peremén futó főutak miatt csak áttételesen kapcsolódnak a gazdasági magterülethez. Emiatt főként komplex fejlesztésre szoruló, jellemzően rosszabb társadalmi-gazdasági helyzetű települések közé kerültek besorolásra.”

A térségben 21 településen összesen 33 muzeális intézmény található. Fejérből kiemeli az elemzés a cecei Csók István Múzeumot és a sáregresi Aranyponty Halászati Múzeumot.

A felsőoktatásról szólva a dokumentum megállapítja, 2020. augusztus 1-jével megszűnt a vajtai Golgota Teológiai Főiskola, illetve hogy a térséghez közeli Dunaújvárosi Egyetem képzési programjában kapcsolódik a Paksi Atomerőműhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában