Istálló műtehénnel

2021.04.08. 20:00

A végkifejlet felé száguld a dégi kastély

Nyílt, két részből álló eszközbeszerzési eljárást hirdetett meg a NÖF, vagyis a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. A teljesítés helye a dégi Festetics-kastély.

Majer Tamás

A Hollandi-házban lesz egy tehénistálló is, benne „fejhető” műtehénnel!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Számos, a kastélyban kialakítandó kiállításról beszélő részlet lapul meg a közbeszerzési dokumentumban. Lapunkban a leendő múzeumlátogató szemszögéből válogatunk az információk tárából. Kiállítási eszközök beszerzése:

– A nyertes ajánlattevő teljesítési kötelezettsége kiterjed többek között a kiállítás részét alkotó múzeumpedagógiai eszközök, hardvereszközök, makettek, játékok, replika- és egyéb bútorok, dekorációs kellékek, függönyök beszerzésére, gyártására, szállítására, interaktív kiállítási elemekkel kapcsolatos digitális tartalomfejlesztésre, egyedi installáció készítésére és építésére, informatikai rendszer tervezésére, kiállítási szoftver fejlesztésére, a kiállítás megvalósításával kapcsolatos fordítási, grafikai tervezési és kivitelezési, valamint nyomdai feladatok ellátására – olvasható a dokumentumban.

A Hollandi-házban lesz egy tehénistálló is, benne „fejhető” műtehénnel!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A két részből álló eszközbeszerzési eljárás első felében a kiállítási koncepciót is összefoglalja a NÖF.

– A kastélyban „A klasszikus műveltség és a szabadkőművesség kastélya Dégen” című állandó kiállítás valósul meg a földszinti és az emeleti termekben. A kastélyban tematikus kiállítási tereket alakítunk ki, a látogatók különböző interaktív eszközök segítségével és alkalmazásával, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokkal megismerhetik a szabadkőművesség történetét, a park ritka növényvilágát, a Festetics család életét, sporttevékenységét és hobbiját, valamint a kastély építéstörténetét és építőjének, Pollack Mihálynak munkásságát is.

A kastélypark egyik impozáns pontján található Hollandi-ház is kiállítási helyként funkcionál majd:

– Az épületben tervezett kiállítás részben építéstörténeti ismereteket közvetít, részben a ház eredeti funkciójának megfelelő berendezést kap. A földszinti két helyiségből az egyikben tehénistálló – „fejhető” műtehénnel – rekonstrukciója valósul meg, a másikban tablók tudósítanak a Hollandi-ház történetéről, funkciójáról, valamint itt olvashatunk a korabeli gyógymódokról is. Az emeleten enteriőrként az egykori szalon visszaidézése a kiállítás célja – közli az ismertető.

A második rész üzemeltetési eszközök beszerzéséről szól. Ebből kiderül, illetve eddigi tudásunk megerősítést nyer, miszerint a dégi kastélyban a kiállítóterek mellett egy kávézó és egy ajándékbolt, illetve irodák és rendezvénytér is létesül.

A kastélybéli ajándékbolt állapota az év január havában
Fotó: Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap-archív)

– A beszerzendő elemek elsősorban az irodai munkavállalók, karbantartók, kiállító- és rendezvénytér üzemeltetésével foglalkozó dolgozók munkájához szükséges eszközök (irodai bútorok, elektronikai eszközök, berendezések, kertészeti eszközök, rendezvény-infrastruktúra, teakonyha, takarítóeszközök, informatikai hardvereszközök, valamint a kiállítás látogatóbarát kialakításához szükséges eszközök beszerzése) – írják.

Ezek között egyebek mellett 27 darab kertészeti, a park­fenntartást segítő eszközt vagy kisgépet, 180 darab rakásolható kültéri széket, 2 darab műtárgyvédelemhez kapcsolódó (páratartalom-, illetve fénymérő) eszközt kívánnak beszerezni.

Emlékeztetőül: a dégi Festetics-kastély és parkja turisztikai célú fejlesztésének teljes költsége több mint 3 milliárd forint. 2018 júniusában indultak el a felújítási munkálatok. Az épület és parkja egyaránt pompás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában