Frissen Fejérből

2021.04.26. 14:40

Megyénk az egyik legfertőzöttebb az országban – Bucsi László rávilágított, hogy milyen súlyos a helyzet

Megyénk az egyik legfertőzöttebb az országban, ám a Fejér megyei kórházban még most is 100 lélegeztetőgépre kerülő betegből 84 nem éli túl a koronavírust. A kórház főigazgatója aggódik: 7100 vakcinát kaptak a következő három napra, de csak 3 ezer regisztrált van. Pedig az egyedüli megoldás az oltás – fogalmazott Bucsi László egy sajtótájékoztatón.

S. Töttő Rita

2021.04.26. Közösen Érted összefogás sajtótájékoztatóját tartotta Spányi Antal megyéspüspök, Cser-Palkovics András Polármester és Bucsi László kóráz főigazgató. Szfvár. Nagy Nornert. Fejér megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Közösen – Érted” mottóval összefogás jött létre a Fejér megyei kórház, a Székesfehérvári Püspökség és a város önkormányzata között. Spányi Antal megyés püspök ösztönözte az összefogást, tekintve, hogy a 2020 márciusa óta a Covid-19 miatt kialakult veszélyhelyzet Magyarországon és Székesfehérváron is számos családnak, egyedülállónak hozott súlyos, nehézségekkel terhelt élethelyzetet. Cser-Palkovics András polgármester minden lehetséges városi eszközzel segíti az összefogást, a rászorulók lelki gondozásában való részvételt – mondta el a sajtótájékoztatón, ahol Bucsi László, a megyei kórház főigazgatójának szavai pedig rávilágítottak arra, milyen súlyos is a helyzet – itt Fejér megyében. Annak ellenére is, hogy most hétfőn volt az első nap, amikor azt mondhatta a Coviddal foglalkozó szakembereknek a kórházban, hogy jó híre van: a sürgősségi beáramlás szignifikáns csökkenést mutat.

– Ez nem jelenti azt, hogy megnyugodhatunk. A rossz hírem az, hogy ma, holnap, holnapután tömeges oltás van a kórházban: 7100 vakcinát hoztak szombaton – a regisztráltak száma azonban nem éri el a 3 ezret. Azt gondolom, erről beszélni kell! Az emberek nagy része még mindig nem tudja, hogy mi történik körülöttünk. Két héttel ezelőtti adat: Dunántúlon a Fejér megyei régió, illetve Győr-Moson-Sopron megye vezetett a megbetegedések és a frissen kimutatott megbetegedésekben. Múlt héten Fejér megye átvette az első helyet. Az országban is dobogós helyen vagyunk, Borsod-Abaúj-Zemplén megye után a második. A szennyvíz-adatok is ezt mutatják: az egyik legfertőzöttebb megye vagyunk. Részben ezért, részben a prognózisok alapján a belügyminisztérium úgy döntött, hogy intézkedési tervet kell készítenünk.

– Vezető kórházként felmértük a helyzetet: a Fejér megyei kórház 1000 ágyat biztosít Covid ellátásra, ebből 125 intenzív ágy van nálunk, 54 Dunaújvárosban. Három héttel ezelőtt szinte minden intenzív ágy foglalt volt. Ekkor, felmérve a humánerőforrást a megyében, találtunk még 48 egészségügyi szakdolgozót. Többet nem, mert az orvosok el vannak foglalva az oltással, ráadásul a 260 helyből 58 háziorvosi praxis nincs betöltve. Önkéntesek, katonák, orvostanhallgatók jöttek segíteni, s úgy nézett ki, hogy további eszközökre van szükségünk: így a fenntartó 141 lélegeztetőgépet és 158 őrzőmonitort bocsátott rendelkezésünkre, tehát valami egészen fantasztikusan fel lett szerelve állami pénzből a kórház – hangsúlyozta a kórház főigazgatója, akinek nem titkolt szándéka az, hogy rávilágítson: miért is lenne olyan fontos a rendelkezésre álló vakcinák eloltása, a regisztrálások növekedése.

– A halálozási arány ugyanis még mindig nem változott: a Fejér megyei kórházban 100 lélegeztető gépre kerülő emberből 84-en nem jönnek le a gépről, meghalnak, de van olyan kórház, ahol ez az arány 95 százalékos!

– Hűtőkonténert kellett bérelnünk pluszban, két héttel ezelőtt mind tele volt. A belügyminiszter pedig mondta: tárgyalt az egyházakkal, hogy szombaton és vasárnap is temessenek. Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, három műszakban dolgozzanak! Tragikus a helyzet és nem jut el az emberekhez! Mit is várunk, amíg egy egészségügyi dolgozó azt mondja, hogy nem kéri az oltást, mert abba bele lehet halni?! Szomorú a helyzet, amit fel kell oldani, mert a vakcina az egyedüli megoldás! Jön a negyedik hullám, ami még a mostaninál is súlyosabb lesz, ha nem állítjuk meg! Egyetlen dolog, amivel tehetünk ellene, az a vakcina! Mindegy, melyik, a vakcina segít!

Regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásra, mert ez az egyetlen kiút:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában