Frissen Fejérből

2021.04.06. 18:55

A külső és a kor sem számít – Szavazzunk az Év Fájára!

A jelölés időszaka már javában zajlik, azonban aki eddig lemaradt, az sem maradt ki semmiből. Az év fája versenyre egészen májusig nevezhetjük be kedvenc fásszárúnkat, ráadásul ebben a versenyben korhatár sincs!

Héjj Vivien

Előnyt jelent, ha a jelölt fa története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A korábbi évekhez hasonlóan idén is keresik az év fáját. Az Ökotárs Alapítvány szervezésében létrejövő versenybe bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. Családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is adhatnak le jelöléseket. Olyan fák vagy facsoportok nevezését várják a vetélkedő szervezői, amelyek valamiért fontos vagy éppen különleges szerepet töltenek be a jelölők életében.

Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll vagy története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. Nem mérvadó azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora. A nevezett versenyzők közül négytagú szakmai zsűri választja ki a tíz-tizenöt döntőst, amelyekre a közönség júliustól októberig szavazhat – itt dől el, melyik fa nyeri idén Az Év Fája címet. A nyertes egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit a díj­átadó ünnepség keretében nyújtanak át a szervezők a fát jelölőknek.

Előnyt jelent, ha a jelölt fa története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A zsűri egyúttal a döntősök közül kiválasztja a Hős Fát is. Erre a kategóriára olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek. Ezzel a kategóriával szeretnék elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák és a zöldterületek védelme, megmentése érdekében.

A verseny célja, hogy felhívják a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra, a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére. A tavalyi versenyben egy 250 éves, 10 méter magas versenyző lett a befutó. Több mint ötezer szavazattal akkor egy Bács-Kiskun megyei júdásfa nyert. Miért ne lehetne idén Fejér megyei győztes?

A 12. alkalommal megrendezendő versenyre május 10-ig, a madarak és fák napjáig adhatják le jelöléseiket az evfaja.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában