Frissen Fejérből

2021.04.08. 15:30

A járvány áldozataiért országos emlékhelyet terveznek Óbarok-Nagyegyházán

Az Advent első vasárnapján felavatott harang szomorú szolgálatot tett, lélekharangként kondult meg két fiatal helyi lakos elvesztése nyomán.

Zsohár Melinda

Fotó: Konrád Istvánné

A tavaly felszentelt harangláb szép kis harangot foglal magába, egyelőre akkor szólal meg, ha kézzel meghúzzák a harangkötelet. Nagyegyházán nincs templom, az óbarki katolikus templomban misézik a bicskei plébános meghatározott időben, a két község egy közigazgatási egységet alkot egyébként is. Kormányzati és önkormányzati támogatásból készíttették el a haranglábat és öntették meg a harangot, Major Attila nagyegyházi lakos adományként állította fel a kicsiny településrész festői környezetének középpontjában. Gyűjtést indítottak a harang elektronikus vezérlésének költségeire, hamarosan felszerelik az adományozók jóvoltából, s akkor minden délben és este megkondul a harang.

Idén Húsvét vasárnapján szomorú szolgálatot tett a harang, a hangja két fiatal covid-áldozatért szállt az égre. A negyvennyolc éves Vaczula Szilvia és a negyvenöt esztendős Klempa György hunyt el a lesújtó járvány következtében. Óbarok-Nagyegyháza településen más nem halt meg a betegségben, hétről-hétre izgalommal figyelték a covid-híreket, s mindig megkönnyebbüléssel nyugtázták, hogy nem veszítettek el senkit a járványban, mondta el Mészáros Kartal polgármester. Természetesen minden halál fájdalmas, de az életük delén elhunytak távozása igen megrázta a közösséget, s ezért szentelték a Húsvét vasárnap délutánját ezúttal az ő emlékükre. A harang értük szólt.

Fotó: Konrád Istvánné

Konrád Istvánné óbarki lakos és lokálpatrióta elmondta tervét a maszkban, kellő távolsággal megjelent maroknyi résztvevő jelenlétében, s csatlakozókat szeretne az ügy mellé megnyerni. A koronavírusban elhunytaknak kíván országos emlékhelyet kialakítani e ponton, Óbarok-Nagyegyháza szívében. Vaczula Szilvia családja, az édesapa, Szattelberger Árpád és gyermekei, Barnabás és Gréta emléktáblát állítanak a feleség és édesanya tiszteletére hamarosan, az első jelzésként. Maga a hely az ország központi részén fekszik, a Mária-zarándokút itt vezet el, könnyen megközelíthető az ország minden pontjáról, szép a táj, indokolta Konrád Istvánné a tervét, amelyet hetek óta forgat a fejében. A közép-európai Mária-út 2006-os megalakításához a magyarországi Szűz Mária-búcsújáró helyek nagy száma és a zarándokutak világszerte növekvő népszerűsége adta a gondolatot. A covid-áldozatokért kialakítandó emlékhely a járvány okozta, nehezen feldolgozható veszteségeinknek állít mementót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában