A térség ivóvízellátásának biztonsága a tét!

2021.03.30. 17:30

Víz, csövek, indulatok Kincsesbányán

A Keleti-Bakony kis falujában mostanában komoly vízügyi munkálatok folynak. Ez persze komoly indulatokat kavart azoknál, akik érintettek.

Tihanyi Tamás

Százhetven méter hosszan kellett az utat felbontani, hogy az új vízvezetéket letegyék

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amikor kollégánk a helyszínre érkezett egy fényképfelvétel erejéig, a munkálatok közelében élő kincsesbányai lakosok elhalmozták panaszaikkal. Ezek legtöbbje arra vonatkozott, hogy nem lehet portájukat a megszokott módon megközelíteni, és sem a polgármestert, sem a DRV-t nem találják meg gondjaikkal. Mi mindkét megszólítottat megtaláltuk, és mindkét fél cáfolta ezt az állítást.

– Bizony hatalmas bosszúságot jelent az ingatlantulajdonosnak, ha a kerítése alatt egyszerűen beomlik a föld, vagy a kertjében dolgozik a markológép. De az ott élőknek tudniuk kell, hogy az ingatlanokon szolgalmi joga van a vízműnek. Ha baj van, hozzá kell férniük a csővezetékhez – mondta Murányi Marianna polgármester. – Ez a folyamat szeptemberben kezdődött, de mivel sokkal súlyosabb volt a helyzet, mint gondolták, az új vezetékeket már közterületen fektetik le. Ez lezárásokkal és útfelbontással járt. A lakosság nyilvánvalóan türelmetlen, de sajnos nem lehet kérdés, hogy el kell viselni a munkálatok végéig a kellemetlenségeket. A feladat nem kicsi. A DRV, valamint a kivitelező cég vezetőivel helyszíni szemlén és a hivatalban is egyeztettük a munkálatok folyamatát. Az első szakasz elkészültével szintén bejártuk a helyszínt. A kereszteződés felbontása három ingatlantulajdonosnak okozott problémát a Rákóczi utcában. Nincsenek elzárva a külvilágtól, hiszen kis kerülővel, a másik irányba indulva aszfaltos úton vagy még rövidebben a szemközti dűlőúton néhány perc alatt kijutnak a főútra. Nagyon nehéz egy „emberközpontú” polgármesternek türelemre intenie a lakosságot, de most ezt kell tennem.

A munkák április 20-ig befejeződnek, de már tegnap délután is haladtak annyit, hogy volt gyalogútjuk a környékbelieknek: ez egyike volt a panaszoknak.

Százhetven méter hosszan kellett az utat felbontani, hogy az új vízvezetéket letegyék
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen megkérdeztük a szakembereket is.

– Szeptember 17-én társaságunkhoz bejelentés érkezett, hogy Kincsesbányán, a Kert­alja utcai kereszteződésben vízfolyás tapasztalható. Egy 1994-ben épült DN 600-as acélvezeték hibásodott meg, amely a kincsesbányai víztisztító üzem egyik fő ellátó vezetéke a kettőből. Ez a létesítmény elégíti ki a térség vízigényét, ellátva Magyaralmás, Kincsesbánya, Moha, Fehérvárcsurgó, Iszkaszentgyörgy, Sárkeresztes települést, az Arconic Köfém Kft.-t és Székesfehérvár városát. A rossz műszaki állapot és a folyamatos meghibásodás miatt, a térség biztonságos vízellátása érdekében társaságunk a vezeték kiváltása mellett döntött – a csere több mint 170 folyóméter hosszban történik, a Kertalja és Rákóczi utca kereszteződésén túl. A Rákóczi utcai kereszteződést 2,5 méter mélyen keresztezi az épülő vezeték munkagödre. A munkaterületet az esetleges balesetek elkerülése végett lekerítettük. A keresztező és felbontott utak kitáblázása megtörtént, az önkormányzatot társaságunk tájékoztatta a munkálatokról – tájékoztatta lapunkat Lakatos Edina, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában