Wekerle Sándor

2021.03.19. 12:00

Tisztelettel ünneplik a századik évfordulót Móron

Hivatalosan is megkezdődött a „Wekerle centenáriumi év, 2021” rendezvénysorozat. Az első felvonás egy tábla leleplezése volt, hogy a városba érkezők azonnal tudják: Egy háromszoros magyar miniszterelnök szülőhelyén járnak.

Palocsai Jenő

Búza Sándor elnök bejelentette: augusztus 26-án tartják a díszünnepséget

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Dózsa utca végén, a Hétkúti Wellnesshotel területén álló, hatalmas boroshordó előtt tartott sajtótájékoztatót a Wekerle Sándor Alapítvány. A szervezet kuratóriumának elnöke, Buza Ernő úgy fogalmazott:

– Nem véletlenül választottuk a mai dátumot a rendezvénysorozat első napjának, ugyanis március 18. Sándor napja, márpedig ebben az évben Wekerle Sándor halálának századik évfordulójára emlékezünk.

Buza Ernő elnök bejelentette: augusztus 26-án tartják a díszünnepséget
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Törő Gábor országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke elmondta:

– Mór a rendszerváltás óta mindent megtett azért, hogy a korábban méltatlanul elfeledett Wekerle a megfelelő helyre kerüljön a magyar miniszterelnökök között. Az augusztusi dísz­ünnepélyre meghívtuk Varga Mihály pénzügyminisztert is.

– Minden segítséget és támogatást megadott a város, hogy ezt az évet valóban Wekerlének szentelhessük, emellett bízom benne, hogy nemcsak lakosaink, hanem az egész ország figyelemmel fordul majd a rendezvénysorozatnak is köszönhetően a centenárium felé – mondta Fenyves Péter polgármester.

Tábla is hirdeti: Wekerle Sándor városa Mór
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Buza Ernő elnök ismertette a programsorozat főbb momentumait. Mint elmondta, az áprilisra tervezett borverseny vagy a májusi időpontra kitűzött konferencia nem marad el, csak átkerültek az őszi időszakra. A legfontosabb rendezvény a sorozatban az augusztus 26-án tartandó díszünnepség lesz, melynek keretében egy kiállítást is láthatnak az érdeklődők. A Képző és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvánnyal közösen egy grafikai pályázatot írnak ki, Wekerle Sándor és a dualizmus kora címmel. A magyarlakta területekről érkező pályamunkákat állítják majd ki a Lamberg-kastélyban.

A beszédeket tartók a tájékoztatót követően leleplezték az újonnan elhelyezett Mór: Wekerle városa táblát a Dózsa György utca végén található városi köszöntő táblán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában