érvénytelen igazolvány?

2021.03.09. 11:30

Egy diákkal szemben jogtalanul jártak el a fehérvári ellenőrök egy helyi buszjáraton

A két fiú edzésről igyekezett haza, de az ellenőrök kizárták őket az utazásból. Indoklásuk szerint azért, mert egyikük a februári bérletére nem írta rá a diákigazolványa számát, a másikuknak meg lejárt a hatósági igazolványa.

V. Varga József

Tavaly decembertől a városgondnokság emberei végzik az ellenőrzést. Jóval többet, mint a korábbi ellenőrök

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ellenőrök jogtalanul jártak el – vélekedett a két anyuka a közösségi oldalon tett bejegyzésükben. Azzal érveltek, hogy a márciusi bérleten már rajta volt a diákigazolvány száma, illetve a hatósági igazolvány érvényességét a pandémia a miatt meghosszabbították. Milyen jogon intézkedtek az ellenőrök? A buszsofőr ilyenkor miért nem lép közbe? – firtatták. Ezzel nem tekintették lezártnak az ügyet, megtették a szükséges (külön nem ecsetelt) lépéseket.

Székesfehérvár területén 2020 decemberétől a városgondnokság ellenőrei végzik a helyi menetrend szerint közlekedő autóbuszokon az ellenőrzést – tudtuk meg Bozai István ügyvezetőtől, aki magyarázatot adott a történtekre.

– Székesfehérváron 2020 decemberétől a városgondnokság ellenőrei végzik a helyi menetrend szerint közlekedő autóbuszokon az ellenőrzést – tájékoztatta lapunkat Bozai István, Székesfehérvár Városgondnoksága ügyvezetője. – Türelmi időszakként decemberben és januárban ellen­őreink csak figyelmeztették az utasokat, valamint felhívták a figyelmüket, ha hiányosságokat tapasztaltak. Február elsejétől kezdődően már pótdíjazások is történtek. Fontos kiemelni, az elmúlt években naponta 1-2 járat ellenőrzése történt, jelenleg 40-60 járaté.

Tavaly decembertől a városgondnokság emberei végzik az ellenőrzést. Jóval többet, mint a korábbi ellenőrök
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Sajnos több olyan eset fordul elő, ahol ellenőreink hiányosságokat tárnak fel. Legtöbbször a „MÁK”-kártyákat nem a jogosult használja, sok utas érvénytelen menetjeggyel kíséreli meg az utazást, de a legnagyobb problémát a bérletek hiányos kitöltése okozza, mivel ezekben az esetekben nem lehet megállapítani az utazási jogosultságot – folytatta az ügyvezető.

– A szóban forgó Facebook-bejegyzés alapját is hasonló ellenőrzési esemény előzte meg. Ellenőreink a 10-es vonalon ellenőrizték az utasokat, és több olyan utas tartózkodott az autóbuszon, akik nem megfelelően kitöltött bérlettel utaztak. A bejegyzésben említett két fiatalembert is ellen­őrizték. Az egyikük „MÁK”-kártyával utazott, melynek az érvényességi ideje január 31-én lejárt. Az ellenőrök a kiadott utasításokat nem megfelelően értelmezték, és nem vették figyelembe, hogy az érvényességi idő meg van hosszabbítva, így a kártyát bevonták, és az utast kizárták az utazásból. A történtek után társaságunk a kártyát másnap reggel visszaadta a tulajdonosának, és az érintettől, valamint családjától elnézést kért.

A hatósági igazolványokkal sajnos sok visszaélést tapasztalnak az ellenőrök
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A másik fiatalember az ellenőrzés során olyan, február hónapra érvényes bérletet mutatott, melyen nem volt feltüntetve az igazolványának a száma, így a bérlet nem volt érvényes. Az ellenőrök megkérték, írja rá az igazolványszámot a bérletre, és vásároljon egy menetjegyet a gépkocsivezetőnél. Ezt a fiatalember nem tette meg, és a másik fiatalemberrel együtt leszállt az autóbuszról. Az utas márciusra érvényes bérletet nem mutatott az ellen­őröknek.

– Ami az esetnél félreértésre adhatott okot, az egy harmadik utassal szembeni intézkedés volt. Ő szintén érvénytelen bérlettel kísérelte meg az utazást, és miután az ellenőrök vele szemben is intézkedtek, azt mondta, hogy inkább hívjanak rendőrt, de nem hajlandó menetjegyet vásárolni. Végül rend­őri intézkedésre nem került sor, így az ellenőrzést követően az autóbusz tovább folytatta a járatot.

– Ellenőreink az intézkedésük során egy esetben hibát követtek el, melyért ez úton is elnézést kérünk, a másik esetnél jogosan jártak el. Kérjük a tisztelt utasokat, hogy a problémák elkerülése érdekében tartsák be az előírt szabályokat, együttműködő magatartással segítve ellenőreink munkavégzését – tette hozzá az ügyvezető.

Bozai István azt is elmondta lapunknak, hogy a héten egy átfogó tájékoztató sajtóközleményt adnak ki az autóbuszok ellenőrzési folyamatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában